ΚΟΣΜΟΣ

Αποτελέσματα Brexit: Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;

Αποτελέσματα Brexit: Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;

Ο λαός της Βρετανίας μίλησε. Αποφάσισε την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα με σημαντική διαφορά, ωστόσο το ζήτημα είναι ποιες εξελίξεις δρομολογούνται από εδώ και στο εξής, δεδομένου ότι η Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, προκύπτουν, σε πρώτη ανάγνωση, τέσσερα βασικά ερωτήματα.

1. Πόσος καιρός θα χρειαστεί, ώστε να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ;

Βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την ΕΕ, θα χρειαστούν το λιγότερο δύο χρόνια, για να βγει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της ΕΕ. Κατά το διάστημα αυτό, η Βρετανία θα εξακολουθεί να τηρεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες και την κοινοτική νομοθεσία, ωστόσο δεν θα συμμετέχει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

2. Τι θα συμβεί κατά το μεσοδιάστημα έως το οριστικό Brexit;

Η Βρετανία θα πρέπει να καθορίσει τους όρους της αποχώρησής της. Θα πρέπει να επανεξεταστούν ζητήματα όπως οι εμπορικοί δασμοί και τα δικαιώματα της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και αντίστροφα. Η συμφωνία που θα προκύψει για τα θέματα αυτά θα πρέπει να κυρωθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

3. Πώς επηρεάζει το Brexit την πορεία της ΕΕ;

Κάποιοι στην ευρωπαϊκή οικογένεια πιστεύουν πως η παραίτηση της Βρετανίας από τη θέση του μέλους θα μπορούσε να ενθαρρύνει κι άλλα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν το δρόμο των δημοψηφισμάτων ή και να ζητήσουν από τις Βρυξέλλες ειδικές συνθήκες, «κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους».

4. Θα αναγκαστεί ο Ντέιβιντ Κάμερον σε παραίτηση;

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ορκίστηκε να παραμένει στη θέση του, ακόμη και αν η Βρετανία ψήφιζε την αποχώρησή της από την ΕΕ. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη φωνές εντός του κόμματος των «Τόρις» που μιλούν για επικείμενη κρίση ηγεσίας μέσα στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Σχετικές ειδήσεις