ΚΟΣΜΟΣ

Brexit - Γιούνκερ καλεί Βρετανία: Ξεκαθαρίστε τη θέση σας το συντομότερο δυνατόν

Brexit - Γιούνκερ καλεί Βρετανία: Ξεκαθαρίστε τη θέση σας το συντομότερο δυνατόν

Ιδιαίτερη νευρικότητα επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες με φόντο το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ «NEIN» ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ: ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 50 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να επισπεύσει τις διαδικασίες για την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, υπογραμμίζοντας «το σεβασμό αλλά και τη λύπη» της ΕΕ για την απόφαση.

«Δεν μπορούμε να παρατείνουμε την αβεβαιότητα», δήλωσε κατά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας ο κ. Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «θα πρέπει να καθησυχάσουμε όλους όσους ανησυχούν για την πορεία της ΕΕ». «Πρέπει να προοδεύσουμε προς του κοινούς στόχους με μια νέα φιλοδοξία. Πρέπει η Βρετανία να ξεκαθαρίσει τη θέση της το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατά τα λοιπά, το Ευρωκοινοβούλιο καλείται να υιοθετήσει ένα μη νομοθετικό ψήφισμα, το οποίο θα τροφοδοτήσει τη συνεδρίαση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν από κοινού οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων υποστηρίζει ότι η βούληση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να γίνει σεβαστή με την ταχεία και συνεπή εφαρμογή της διαδικασίας αποχώρησης, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επιζήμια αβεβαιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Οι ομάδες των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας κατέθεσαν ξεχωριστά ψηφίσματα η καθεμία.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με τη σύναψη μιας νέας σχέσης μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.

Η ανησυχία στους κόλπους της ΕΕ παραμένει, πάντως, διάχυτη, αφού πληθαίνουν οι φωνές εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας που ζητούν τη διενέργεια ξεχωριστών δημοψηφισμάτων για την παραμονή ή μη στην Ένωση. Τα αιτήματα αυτά τροφοδοτούνται, κυρίως, από την πτέρυγα των ευρωσκεπτικιστών, με τη γαλλική και την ολλανδική ακροδεξιά - Μαρίν Λεπέν και Γκέερτ Βίλντερς αντίστοιχα – να ρίχνουν ολοένα και περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Μέρκελ: Παρά το Brexit, θα παραμείνουμε ισχυροί

«Οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν πρόκειται να ξεκινήσουν, όσο η Βρετανία δεν υποβάλει αίτημα ενεργοποίησης του Άρθρου 50», δήλωσε σήμερα, Τρίτη (28/02/2016) η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα της Ολομέλειας της Bundestag.

«Η Ευρώπη έχει καταφέρει να περάσει με επιτυχία πολλές κρίσεις και προκλήσεις, στο παρελθόν, το ίδιο θα πράξει και τώρα», συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ.

Τέλος, η κ. Μέρκελ είπε ότι «η Γερμανία θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να αποφευχθούν νέοι έξοδοι χωρών από την ΕΕ» και διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ισχυρή και μετά το Brexit.

Σχετικές ειδήσεις