ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Οι ηγέτες Λουξεμβούργου, Σουηδίας και Λιθουανίας για το Brexit

Σύνοδος Κορυφής: Οι ηγέτες Λουξεμβούργου, Σουηδίας και Λιθουανίας για το Brexit

Κάθετοι εμφανίστηκαν τόσο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Χαβίερ Μπετέλ, όσο και ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λόφβεν, σχετικά με το Brexit, λέγοντας, εισερχόμενοι στο χώρο του Συμβουλίου, ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50 πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Θα συζητήσουμε τώρα τη διαδικασία του διαζυγίου, στην ΕΕ δεν είναι όπως στο facebook, ή παντρεμένοι, ή διαζευγμένοι, όχι όμως κάτι το ενδιάμεσο, δεν υπάρχει η επιλογή it’s complicated (είναι περίπλοκο)», επεσήμανε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Χαβίερ Μπετέλ.

«Αυτός (σ.σ Κάμερον) το αποφάσισε το δημοψήφισμα, εμείς πρέπει να βρούμε τώρα μια ξεκάθαρη ατζέντα τι θα γίνει τις επόμενες βδομάδες», είπε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου για τον Κάμερον.

Στέλνοντας μήνυμα μάλιστα με πολλαπλούς αποδέκτες, τόνισε ότι «όλοι παίρνουν το τι προσφέρει η ευρωπαϊκή οικογένεια ως δεδομένο, να δουν πόσο ανησυχούν οι Βρετανοί τώρα στους δρόμους και να το ξανασκεφτούν, όσοι σκέφτονται να φύγουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σουηδός πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε πως οι Βρετανοί «πρέπει να το ενεργοποιήσουν το άρθρο 50 το συντομότερο δυνατό, να αποφασίσουν το συντομότερο δυνατό».

Συμπλήρωσε δε πως «εμείς ως ΕΕ θα πρέπει να δούμε τι δρόμο θα πάρουμε. Πρέπει να φτιάξουμε μια ΕΕ των πολιτών. Με δουλειές, κοινωνική προστασία, χωρίς περίπλοκους κανονισμούς από τις Βρυξέλλες. Να το κάνουμε μόνοι μας, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών. Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι αυτός ο οργανισμός είναι για αυτούς».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαϊσκάιτε δήλωσε:

"Όλοι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και να ηρεμήσουμε. Ο Cameron χρειάζεται να πει κάτι σε εμάς, όχι εμείς σε αυτόν. Είμαι λίγο λυπημένη επειδή αγαπάμε τη Βρετανία. Διανοητικά και ψυχολογικά το Brexit έχει ήδη γίνει, λόγω της ψηφοφορίας και επειδή προτάθηκε εξ αρχής και λόγω των φιλοδοξιών των λίγων πολιτικών η χώρα έγινε όμηρος. Θα συζητήσουμε για το τι πρέπει να γίνει. Ας μην κάνουμε εικασίες, μία ομάδα χωρών είναι ενοχλημένη από την ομοσπονδιακή προοπτική και άλλοι είναι πιο ευέλικτοι. Ας είμαστε ήρεμοι.

Χρειαζόμαστε χρόνο, θα πρέπει να επανεξετάσουμε και πρέπει να ενωθούμε. Είναι μια πρόκληση. Αν το άρθρο δεν ενεργοποιείται, τότε καλωσορίζω πίσω την Αγγλία».

Η Ευρώπη θα πρέπει να «διατηρήσει την ψυχραιμία της και να συνεχίσει μπροστά» παρά το Brexit δήλωσε προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Taavi Roivas, τονίζοντας ότι «οι μελλοντικές συνομιλίες μας με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να είναι σαν εκδίκηση».

«Εμείς ως Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούμε να παραμείνουμε σοκαρισμένοι, πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να συνεχίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Roivas σημείωσε, ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει μια σημαντική ευρωπαϊκή χώρα, πολιτικά, οικονομικά και στον τομέα της ασφάλειας» συμπληρώνοντας ότι «για παράδειγμα, η στενή συνεργασία και η δυτική ενότητα ΕΕ-ΝΑΤΟ έγινε ακόμη πιο σημαντική, ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Σχετικές ειδήσεις