ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη και ο Πούτιν ήρε τους περιορισμούς στον τουρισμό προς την Τουρκία

Ρωσία: Ο Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη και ο Πούτιν ήρε τους περιορισμούς στον τουρισμό προς την Τουρκία

Η Ρωσία ήρε χθες (30/6) τους περιορισμούς που είχε επιβάλει στον τουρισμό προς τηνΤουρκία, μετά τη συγγνώμη που ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνγια την κατάρριψη από την Άγκυρα ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο αίρεται η απαγόρευση στην πώληση τουριστικών πακέτων στην Τουρκία και έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να επιτρέψει την επανάληψη των πτήσεων τσάρτερ ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού της Ρωσίας (Rosturizm) άρχισε να αποκαθιστά τη συνεργασία της με την Τουρκία.

Ειδική προσοχή θα δοθεί στην εγγύηση της ασφάλειας των Ρώσων τουριστών κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Τουρκία, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή.

Η κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 τον Νοέμβριο είχε προκαλέσει μια διπλωματική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών.

Πούτιν και Ερντογάν ενδέχεται να συναντηθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 τον Σεπτέμβριο

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα (1/7) ότι δεν αποκλείεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο στην Κίνα.

«Φαίνεται τώρα ότι θα έχουμε έναν μήνα ή και περισσότερο εντατικών επαφών (με την Τουρκία για την αποκατάσταση των σχέσεων)», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν σήμερα στο Σότσι (νότια Ρωσία) για πρώτη φορά μετά την επανάληψη των επαφών ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ευκαιρία να συζητηθούν οι σχέσεις μετά το μήνυμα του τούρκου προέδρου προς τη Ρωσία και την τηλεφωνική επικοινωνία τους», δήλωσε ο Λαβρόφ κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον Τσαβούσογλου. «Ελπίζουμε ότι αυτή η επαφή θα δώσει τον σωστό τόνο για την εξομάλυνση των σχέσεών μας», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις