ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Τριήμερο εθνικό πένθος για τους νεκρούς της αιματηρής επίθεσης - Ξεπέρασαν τους 200 τα θύματα

Ιράκ: Τριήμερο εθνικό πένθος για τους νεκρούς της αιματηρής επίθεσης - Ξεπέρασαν τους 200 τα θύματα

Καμικάζι του ΙΚ ανατίναξε την Κυριακή (03/07) λίγο πριν από το ξημέρωμα παγιδευμένο αυτοκίνητο σε κατάμεστο από κόσμο δρόμο της Καράντα, όπου πολλοί κάτοικοι έκαναν τις αγορές τους πριν από τη γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του μουσουλμανικού μήνα του ραμαζανιού.

Τουλάχιστον 213 νεκροί και περισσότεροι από 200 τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων που ανακοίνωσαν οι Αρχές, της χθεσινής επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, της πλέον αιματηρής που πλήττει τη Βαγδάτη εδώ και ένα χρόνο και μιας από τις χειρότερες που έχουν σημειωθεί στο Ιράκ.

Τριήμερο εθνικό πένθος τηρείται από σήμερα (04/07) στη χώρα στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στην εμπορική συνοικία Καράντα της ιρακινής πρωτεύουσας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι που κήρυξε χθες εθνικό πένθος, μετέβη στο σημείο του δράματος και δεσμεύτηκε να «τιμωρήσει» τους υπεύθυνους. Ο Αμπάντι ανακοίνωσε την Κυριακή (03/07) την αλλαγή των μέτρων ασφαλείας, κυρίως την απόσυρση των μηχανημάτων εντοπισμού εκρηκτικών, των οποίων αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα.

Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να επιταχύνει την ανάπτυξη του «σχεδίου Rapiscan για την έρευνα των οχημάτων» σε όλες τις εισόδους της Βαγδάτης και την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στο προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Η τεράστια έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιές σε παρακείμενα κτήρια και καταστήματα. Οι δρόμοι της συνοικία είχαν γεμίσει από συντρίμμια, συνεπώς η έρευνα και στη συνέχεια η αναγνώριση των θυμάτων μπορεί ναδιαρκέσει πολύ.

«Στις λίστες των θυμάτων που είδα, ολόκληρες οικογένειες -ο πατέρας και οι γιοι, η μητέρα και οι κόρες- που ξεκληρίστηκαν από την έκρηξη», δήλωσε μέλος των δυνάμεων πολιτικής προστασίας. «Θα χρειαστούν εβδομάδες για να βρεθούν οι σοροί των θυμάτων».

Σχετικές ειδήσεις