ΚΟΣΜΟΣ

Ο τρόμος επέστρεψε στη Γαλλία: Νέο μακελειό με δεκάδες νεκρούς στη Νίκαια (pics+vids)

Ο τρόμος επέστρεψε στη Γαλλία: Νέο μακελειό με δεκάδες νεκρούς στη Νίκαια (pics+vids)

Φορτηγό έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος την ώρα που ολοκληρώνονταν οι εορτασμοί για τη Βαστίλη - Tουλάχιστον 84 νεκροί και 150 τραυματίες (οι 18 σε «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση») - Όλα δείχνουν Ισλαμικό Κράτος πίσω από την τρομοκρατική επίθεση, πανηγυρίζουν οι τζιχαντιστές - Στο φορτηγό βρέθηκαν πυροβόλα όπλα, χειροβομβίδες, εκηκτικά υλικά και έγγραφα ταυτότητας ενός Γαλλοτυνήσιου - Ανατριχιαστικά βίντεο και φωτογραφίες - Έκκληση στους κατοίκους να κλειδωθούν στα σπίτια τους - Μαύρος καπνός στον Πύργο του Άιφελ

Τον απόλυτο τρόμο της 13ης Νοεμβρίου του 2015, στο Παρίσι, ξαναζεί από το βράδυ της Πέμπτης η Γαλλία.

Ένα φορτηγό εμβόλισε πλήθος ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ της Νίκαιας στη νοτιοανατολική Γαλλία, μια περιοχή εξαιρετικά δημοφιλή στους τουρίστες αλλά και στους ντόπιους, για να παρακολουθήσει τη ρίψη πυροτεχνημάτων το βράδυ της Εθνικής Εορτής της 14ης Ιουλίου, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό δεκάδων πολιτών, σύμφωνα με τη Δημαρχία της πόλης και αυτόπτες μάρτυρες.

Όπως μετέδωσε η Le Figaro και το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο i>Télé, επικαλούμενα την Eισαγγελία της Νίκαιας, 84 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον 150 έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων 18 νοσηλεύονται σε «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση».

Σύμφωνα με μια πηγή σε κλινική της Νίκαιας που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που διακομίστηκαν σε αυτό με τραύματα που υπέστησαν στην επίθεση είναι ξένοι, κυρίως υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Ελβετίας.

Δείτε LIVE εικόνα:

Το όχημα, ένα λευκό φορτηγάκι, έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε δεκάδες συγκεντρωμένους ανθρώπους, προκαλώντας πανικό, αφηγήθηκε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Καθώς το αυτοκίνητο χτυπούσε τους ανθρώπους, συντρίμμια εκτοξεύονταν προς όλες τις κατευθύνσεις, συνέχισε ο δημοσιογράφος, συμπληρώνοντας πως άκουσε «τον κόσμο να ουρλιάζει».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο οδηγός επιτάχυνε ενώ περνούσε πάνω από τους ανθρώπους, ενώ ακολούθως, όταν σταμάτησε τη φονική πορεία του, άνοιξε πυρ αδιακρίτως, πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Αργότερα, μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν πυροβόλα όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικές ύλες, ενώ όπως μεταδίδουν τα τοπικά Μέσα, οι Αρχές αναζητούν έναν ακόμη άνδρα: πιθανότατα συνοδηγό στο «φορτηγό του θανάτου», ο οποίος κατάφερε να διαφύγει.

Δείτε τη στιγμή που το φορτηγό πέφτει πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος:

Έγγραφα ταυτότητας ενός Γαλλοτυνήσιου ανακαλύφθηκαν μέσα στο φορτηγό

Στο μεταξύ, έγγραφα ταυτότητας με το όνομα ενός Γαλλοτυνήσιου εντοπίστηκαν μέσα στο φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία.

«Η ταυτοποίηση του οδηγού του φορτηγού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», διευκρίνισε η εν λόγω αστυνομική πηγή περί τις 03:30 (04:20 ώρα Ελλάδας).

Στα έγγραφα που βρέθηκαν κατονομάζεται ένας άνδρας 31 ετών, κάτοικος Νίκαιας.

Δείτε ΕΔΩ το σπαρακτικό σκίτσο του Λατούφ για το μακελειό στη Γαλλία.

Πανηγυρίζουν οι τζιχαντιστές - Απειλούν και Βερολίνο

Και μπορεί να μην έχει αναλάβει κανείς ακόμα την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση, ωστόσο οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγυρίζουν ήδη σε αναρτήσεις τους σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

gallia2 copy

Μια χαρακτηριστική ανάρτηση στο Twitter αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Νίκαια ήταν «Γάλλοι σταυροφόροι κι αμαρτωλοί άπιστοι. Ο θεός είναι μεγάλος».

Δείτε και διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Προσοχή! Ακολουθούν πολύ σκληρές εικόνες

Οι Αρχές έκαναν λόγο περί επίθεσης, ενώ απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, την ίδια ώρα που σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι οποίες τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν, υπήρξε ομηρία σε ξενοδοχείο και εστιατόριο.

Eκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πάντως στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ότι δεν υπάρχει καμιά κατάσταση ομηρίας στη Νίκαια, στη γαλλική Ριβιέρα, προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να σας δώσω καμιά πληροφορία για τα κίνητρα» του οδηγού του φορτηγού.

Διαβάστε επίσης: Μαύρος καπνός στον Πύργο του Άιφελ

0125

Πολλά ασθενοφόρα μετέβησαν στο σημείο, όπως επίσης και πολλά στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και στρατιωτικοί, κυρίως γύρω από την πλατεία Μασενά. Η περιοχή αποκλείστηκε εντελώς περί τις 23:30 (00:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με άλλο ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Πρόεδρος της επαρχίας Provence-Alpes-Cote d'Azur, Κριστιάν Εστροσί, δήλωσε στο Twitter ότι «δεκάδες» άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στο περιστατικό. «Αυτή είναι η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Νίκαιας», επισήμανε ο Εστροζί.

Τα τοπικά Μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν το συμβάν πράξη τρομοκρατίας, εκφράζοντας φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Υπήρξαν, επίσης, ανεπιβεβαίωτες αναφορές για πυροβολισμούς.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, σε μια περιοχή εξαιρετικά δημοφιλή στους τουρίστες αλλά και στους ντόπιους.

003

Για τα γεγονότα στη Νίκαια ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εγκατέλειψε εσπευσμένα την Αβινιόν την οποία επισκεπτόταν προκειμένου να επιστρέψει στο Παρίσι και να μεταβεί στην υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Ο πρόεδρος συνομίλησε με τον Γάλλο Πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Επιστρέφει στο Παρίσι και θα μεταβεί απευθείας στην ομάδα αντιμετώπισης κρίσης», ανέφερε η πηγή που πρόσκειται στη γαλλική προεδρία.

Λίγο πριν τις 03:00 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) ο Ολάντ μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι και συναντήθηκε εκτάκτως με τον Μανουέλ Βαλς για τα γεγονότα στα Νίκαια.

011

Τηλεοπτικό διάγγελμα Ολάντ τις πρώτες πρωινές ώρες

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τον γαλλικό λαό λίγο πριν τις 5 το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος), ότι τουλάχιστον 80 άνθρωποι, ανάμεσά τους και «πολλά παιδιά», σκοτώθηκαν στην επίθεση που διαπράχθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Νίκαια, και τόνισε πως δεν χωράει αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια ενέργεια «τρομοκρατικού χαρακτήρα». Συμπλήρωσε ότι τουλάχιστον 20 από τους δεκάδες τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και καταδίκασε το «τερατώδες» χτύπημα.

Διαβάστε αναλυτικότερα τι ειπώθηκε στο διάγγελμα ΕΔΩ.

Μάρτυρες ανέφεραν ότι ο οδηγός της νταλίκας που έπεσε στο πλήθος παρακολουθούσε προηγουμένως τη γιορτή των πυροτεχνημάτων την Ημέρα της Βαστίλης.

«Πεθαίνω, σ’αγαπώ». Διαβάστε το σπαρακτικό μήνυμα ενός κοριτσιού από τη Νίκαια.

Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πολλούς τραυματίες να κείτονται ματωμένοι στο έδαφος.

Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε δικαστικούς ειδικευμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας, μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές.

Η επίθεση καταγράφηκε καθώς η τρομοκρατική απειλή ήδη θεωρείτο ιδιαίτερα αυξημένη, ειδικά σε χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Διαπράχθηκε λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν τερματιστεί, όπως ήταν προγραμματισμένο να συμβεί την 26η Ιουλίου, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε κηρυχθεί στη Γαλλία.

Είναι πλέον η πιο σοβαρή επίθεση που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων την 13η Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, πιο πολύνεκρη από αυτή που διαπράχθηκε την 22η Μαρτίου στις Βρυξέλλες με 32 νεκρούς. Οι δύο αυτές επιθέσεις διαπράχθηκαν από το ίδιο δίκτυο ανθρώπων του ISIS και περίπου 20 ακόμη μέλη του, ή φερόμενοι ως συνεργοί τους, έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί στη Γαλλία και στο Βέλγιο.

Η Γαλλία είχε ήδη μπει βίαια στην εποχή της τζιχαντιστικής βίας την 7η, την 8η και την 9η Ιανουαρίου 2015, με τις επιθέσεις εναντίον της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό και εναντίον ενός σουπερμάρκετ, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 17 άνθρωποι, ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη επιθέσεις ή απόπειρες.

Γιούνκερ: Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία εντός και εκτός των συνόρων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πολεμήσει την τρομοκρατία εντός και εκτός των συνόρων της, δήλωσε σήμερα (15/7) ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά από την επίθεση στη Νίκαια που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 80 άτομα.

«Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία εντός και εκτός της ΕΕ», είπε σε μήνυμα μέσω του Tweeter, προσθέτοντας, «Θα δείξουμε αποφασιστικότητά αλλά και ενότητα».

Σοκαρισμένοι οι Αρχηγοί κρατών ενημερώνονται για τα γεγονότα

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ειδοποιήθηκε για την επίθεση στη Νίκαια και θα συνεχίσει να ενημερώνεται, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημερώθηκε για το «φρικτό συμβάν» στη Νίκαια, ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής» για τη Γαλλία, είπε η εκπρόσωπος της Μέι.

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι αναβάλει τη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει σήμερα για να ανακοινώσει ποιον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του μετά τη «φρικτή επίθεση» στη Γαλλία.

Ανησυχία στις ΗΠΑ για την τύχη των Αμερικανών τουριστών στη Γαλλία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν «κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξακριβώσουν την τύχη των Αμερικανών πολιτών στη Νίκαια» μετά την πολυαίμακτη επίθεση με φορτηγό που σημειώθηκε στη νότια πόλη της Γαλλίας χθες βράδυ (14/7), ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Σε γραπτή δήλωσή του νωρίτερα, ο Κέρι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στη Γαλλία κάθε αρωγή που θα χρειαστεί.

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τη Γαλλία θέτει η Ισπανία

Η Ισπανία υιοθέτησε μέτρα ενίσχυσης των συνόρων της μετά την επίθεση στη Νίκαια, είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Φερνάντες Ντίας σήμερα.

«Είναι προφανές ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα ενίσχυσης των συνόρων», φέρεται να είπε ο υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta, ενώ πρόσθεσε ότι έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για τις 9:00 π.μ. τοπική ώρα (10:00 π.μ. ώρα Ελλάδας) για να γίνει εκτίμηση της τρομοκρατικής απειλής στη χώρα.

013

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ καταδικάζει τη «βάρβαρη και άνανδρη» επίθεση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τη βάρβαρη και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση» η οποία διαπράχθηκε χθες το βράδυ (14/7) στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία.

Σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζουν «τη βαθιά τους συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους» στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και στη γαλλική κυβέρνηση.

Γκάουκ: Η επίθεση εναντίον της Γαλλίας αποτελεί επίθεση εναντίον του ελεύθερου κόσμου

Ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ εξέφρασε με το εξής γραπτό μήνυμα τα συλλυπητήριά του στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ: «Η 14η Ιουλίου, η μέρα που η Γαλλία γιορτάζει την εθνική της επέτειο, συμβολίζει τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, οι οποίες είναι και δικές μας αξίες. Μια επίθεση, επομένως, εναντίον της Γαλλίας αποτελεί και επίθεση εναντίον του συνόλου του ελεύθερου κόσμου. Η σκέψη μου και η συμπάθειά μου βρίσκονται αυτές τις δύσκολες ώρες με τα θύματα, τους συγγενείς τους και όλους τους συμπατριώτες σας».

Σχετικές ειδήσεις