ΚΟΣΜΟΣ

Μύρισε εμφύλιος στην Τουρκία - Ο «Σουλτάνος» κέρδισε την παρτίδα (pics+vids)

Μύρισε εμφύλιος στην Τουρκία - Ο «Σουλτάνος» κέρδισε την παρτίδα (pics+vids)

Το πραξικόπημα κατεστάλη - «Προδοσία που θα την πληρώσουν πολύ ακριβά» είπε ο Ερντογάν - 42 νεκροί στην Άγκυρα εκ των οποίων οι 17 αστυνομικοί -«Εγκέφαλος» του πραξικοπήματος φέρεται να είναι ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ -Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ανέκτησε ως όλα δείχνουν ο Ταγίπ Ερντογάν τον έλεγχο στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε από μερίδα του στρατού.

Πλήθος κόσμου υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος διακήρυξε ότι «καμία δύναμη δεν βρίσκεται πάνω από την εθνική βούληση».

Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε σαφές μήνυμα πως η Τουρκία έχει κυβέρνηση εκλεγμένη με τις ψήφους του λαού και προανήγγειλε ότι θα διώξει από τον τουρκικό στρατό τους ανθρώπους που έχουν σχέσεις με το παράλληλο κράτος.

Την ίδια στιγμή που το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδιδε ότι ο πρώτος απολογισμός των νεκρών στην Άγκυρα έκανε λόγο για 42 νεκρούς, εκ των οποίων οι 17 αστυνομικοί, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο» υπό τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, ο οποίος απελευθερώθηκε. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο βρίσκεται TRT ξανά στον αέρα.

Περισσότεροι από 130 άνθρωποι φέρεται να συμμετείχαν στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, μερικοί των οποίων έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους και 13 που προσπάθησαν να εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται αρκετοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Νωρίτερα, ισχυρές εκρήξεις έπληξαν το κτήριο της εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το χρονικό της νύχτας-θρίλερ

Απόπειρα πραξικοπήματος εκδηλώθηκε στην Τουρκία τη νύχτα της 15ης Ιουλίου.

Μερίδα των Ενοπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ο στρατός ελέγχει τη χώρα, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι διατηρεί τον έλεγχο και ανώτατους αξιωματικούς της ηγεσίας να διαφοροποιούνται.

Στρατιωτικός νόμος απαγόρευσε την κυκλοφορία σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, ενώ έκλεισαν τα αεροδρόμια της χώρας, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Παράλληλα, δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανταποκριτή του στην πόλη.

pi

Επίσης, άρματα μάχης περικύκλωσαν το κτήριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και άνοιξαν πυρ, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, η γέφυρα του Βοσπόρου και η γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν, ενώ ο στρατός κατέλαβε και το αεροδρόμιο Ατατούρκ. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ακυρώθηκαν.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω Gallery του Newsbomb

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην χώρα, δηλώνοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιλύσουν την κατάσταση.

Πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.

Τα τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν εικόνες στις οποίες φαίνεται η στρατοχωροφυλακή να έχει διακόψει την κίνηση στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, από την Ασιατική προς την Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες κάνουν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και στρατού ενώ «μαύρο» έπεσε στο κρατικό κανάλι TRT.

e

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Τανάλ σε μήνυμά του στο «twitter» αναφέρει ότι αεροσκάφη πετούν πάνω από την εθνοσυνέλευση κι ότι επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στην Τουρκία καθώς τα ΗΕ προσπαθούν να αποσαφηνίσουν την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Διεθνή Οργανισμού.

«Ο γ.γ. παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία. Έχει γνώση των αναφορών για μια απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα. Τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν να αποσαφηνίσουν την κατάσταση που επικρατεί επί του εδάφους και απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Φαρχάν Χαγκ.

Σχετικές ειδήσεις