ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα Τουρκία - Μαρτυρία: Aκούγαμε φωνές και τον Ιμάμη να μιλά συνέχεια στους πιστούς

Πραξικόπημα Τουρκία - Μαρτυρία: Aκούγαμε φωνές και τον Ιμάμη να μιλά συνέχεια στους πιστούς

«...Ήμασταν κοντά στην πλατεία Ταξίμ και ακούγαμε τις φωνές αλλά και τον Ιμάμη να μιλά συνέχεια στους πιστούς, βλέπαμε κόσμο να τρέχει χωρίς να ξέρει τι συμβαίνει και ακούγαμε πυροβολισμούς, εκρήξεις και τον κρότο των πολεμικών αεροσκαφών που πετούσαν πάνω από την πόλη».

O δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Βασίλης Λωλίδης βρέθηκε τη νύχτα του πραξικοπήματος στην Κωνσταντινούπολη και περιγράφει το πως έζησε τις πρώτες ώρες.

«Πληροφορηθήκαμε ότι γίνεται κάτι πολύ σοβαρό ενώ βρισκόμασταν με μια αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για φαγητό. Μας είπαν πως υπάρχει πρόβλημα και έχουν κλείσει οι δυο γέφυρες του Βοσπόρου. Τηλεφωνήσαμε στο ελληνικό προξενείο και μας το επιβεβαίωσαν. Θελήσαμε για να επιστρέψουμε με το λεωφορείο στο ξενοδοχείο στην πλατεία Ταξιμ, όμως είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

Στην διασταύρωση πριν από το Γενί Τζαμί υπήρχαν περιπολικά που δεν επέτρεπαν την διέλευση των οχημάτων προς το κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Εγκλωβιστήκαμε εκεί για περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Η κατάσταση στον κέντρο ήταν έκρυθμη.Επικρατούσε ένταση μεταξύ πολιτών οι οποίοι ήθελαν να περάσουν τα μπλόκα και οι αστυνομικοί δεν τους επέτρεπαν. Γινόταν πανζουρλισμός. Οι αστυνομικοί έδειχναν τρομαγμένοι και φώναζαν στους πολίτες να μείνουν στα αυτοκίνητά τους, και να κλείσουν τα φώτα. Στρατιωτικά αυτοκίνητα με φαντάρους και άρματα έκαναν την εμφάνισή τους. Κανείς δεν ήξερα τι ακριβώς γινόταν και τι έπρεπε να κάνει. Αλλόφρονες και εξαγριωμένοι πολίτες έτρεχαν εδώ κι εκεί χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν. Κατά τις τέσσερις τα ξημερώματα ηρέμησε κάπως η κατάσταση.

Το πρωί οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο δεν προσήλθαν στην δουλειά τους, φοβούμενοι προφανώς για το τι μπορεί να συμβεί.

Σχετικές ειδήσεις