ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στην πόλη Χάλις

Ιράκ: Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στην πόλη Χάλις

Μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι που οδηγούσε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), κοντά σε ένα σημείο ελέγχου όπου περίμενε πολύς κόσμος, στα όρια μιας πόλης βόρεια της Βαγδάτης, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις ιρακινές υπηρεσίες ασφαλείας και υγείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην αστυνομία έκανε λόγο για 16 νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Στην επίθεση αυτή, στα όρια της πόλης Χάλις, τραυματίστηκαν επίσης τουλάχιστον 37 άνθρωποι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της επαρχίας Ντιγιάλα, τον αστυνομικό διευθυντή Γάλιμπ αλ Ατίγια, και τον επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της επαρχίας Φαρίς αλ Αζάουι.

Όπως εξήγησε ο Ατίγια, πολλά οχήματα περίμεναν στο σημείο ελέγχου και πολλά από αυτά πήραν φωτιά αμέσως μετά την έκρηξη.

Με μια ανακοίνωσή της η τζιχαντιστική οργάνωση ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη και ανέφερε πως η ενέργεια διαπράχθηκε από έναν ιρακινό πολίτη.

Μία ημέρα νωρίτερα, μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 15 ανθρώπους σε μια σιιτική συνοικία της Βαγδάτης. Οι σουνίτες τζιχαντιστές στοχοθετούν συχνά τη σιιτική κοινότητα, καθώς θεωρούν τους σιίτες «αιρετικούς».

Την 3η Ιουλίου, το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για μια από τις πιο πολυαίμακτες επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί στο Ιράκ, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 292 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 200 σε μια εμπορική συνοικία της Βαγδάτης όπου πολλοί κάτοικοι έκαναν τα ψώνια τους για τον εορτασμό του τέλους του Ραμαζανιού.

Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακήρυξε τη νίκη της επί των σουνιτών τζιχαντιστών στη Ντιγιάλα πριν από έναν χρόνο και πλέον, όμως το ΙΚ συνεχίζει να δρα εκεί, παρότι δεν ελέγχει πλέον εδάφη σε αυτή.

Σχετικές ειδήσεις