ΚΟΣΜΟΣ

Ρίο 2016: Οι Αρχές διώχνουν με τη βία τους άστεγους από την Κοπακαμπάνα

Ρίο 2016: Οι Αρχές διώχνουν με τη βία τους άστεγους από την Κοπακαμπάνα

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Ζανέιρο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς πάνω από 75.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου ζούσαν, καθώς και διαφόρων άλλων αθλητικών διοργανώσεων μετά το 2009, σύμφωνα με στοιχεία του δημοτικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με μια βραζιλιάνικη μη κυβερνητική οργάνωση οι άστεγοι απομακρύνονται με βίαια μέσα στη νύχτα από τουριστικές περιοχές του Ρίο ντε Ζανέιρο, εν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενεί η πόλη, ωστόσο οι αρχές διαβεβαιώνουν πως οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας με τη θέλησή τους.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας προτείνουν τη μεταφορά κάποιων από τους άστεγους της πόλης -ο αριθμός τους υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 5.500- σε κέντρα φιλοξενίας σε μεγάλη απόσταση από τα στάδια όπου διεξάγονται οι ΟΑ, εξήγησε εκπρόσωπος της οργάνωσης Project Ruas.

Αργά τη νύχτα όμως, η αστυνομία αναγκάζει βίαια τους άστεγους να εγκαταλείψουν το νότιο τμήμα της πόλης, όπου βρίσκονται η παραλία Κοπακαμπάνα και οι περισσότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προσθέτει ο εκπρόσωπος της ίδιας οργάνωσης.

«Οι άστεγοι απομακρύνονται καταναγκαστικά. Έχουμε λάβει καταγγελίες για ξυλοδαρμούς» κάποιων από αυτούς, τόνισε ο Μουρίλο Σαμπίνου, ο εκπρόσωπος της Project Ruas.

«Δημιουργείται η αίσθηση πως ο δήμος προσπαθεί να καθαρίσει τους δρόμους, για να μην φαίνεται ότι υπάρχει τόσο μεγάλη φτώχεια στο Ρίο», εξήγησε ο Σαμπίνου.

Ωστόσο μια εκπρόσωπος του δήμου του Ρίο ντε Ζανέιρο αντέτεινε ότι προσφέρεται καταφύγιο στους άστεγους για να μην είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται στο ύπαιθρο.

«Το ότι προσφέρεται καταφύγιο στους άστεγους είναι κοινή πρακτική. Δεν έχω ενημερωθεί για βίαιες ή αναγκαστικές απομακρύνσεις που να σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες», τόνισε η εκπρόσωπος.

Οι περισσότεροι άστεγοι της πόλης βρίσκουν απασχόληση μόνο στην παραοικονομία. Ανακυκλώνουν μέταλλα και άλλα σκουπίδια, ανέφερε ο Σαμπίνου, επικαλούμενος στοιχεία από την πιο πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού του Ρίο.

Πάνω από το 60% των άστεγων στο Ρίο έχουν γεννηθεί στην πολιτεία. Οι περισσότεροι προέρχονται από τις φαβέλες, τις παραγκουπόλεις οι κάτοικοι των οποίων εξασφαλίζουν τις περισσότερες φορές μόνο επισφαλείς θέσεις απασχόλησης και δεν έχουν συμβόλαια για τα ακίνητα όπου διαμένουν ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τον Σαμπίνου.

Η πλειονότητά τους κατέληξε στους δρόμους λόγω απολύσεων ή ενδοοικογενειακών προβλημάτων, και πολλοί άρχισαν να κάνουν χρήση ναρκωτικών ή να καταφεύγουν στο αλκοόλ όταν έχασαν τα σπίτια τους, κατά τον ίδιο.

Αφού οι άστεγοι απομακρυνθούν από τις περιοχές γύρω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και μεταφερθούν σε άλλα σημεία της πόλης, συχνά δεν έχουν καν χρήματα να πάρουν το λεωφορείο ή άλλα δημόσια μέσα μεταφοράς για να επιστρέψουν εκεί όπου ζουν κανονικά, τόνισε ο Σαμπίνο.

Σχετικές ειδήσεις