ΚΟΣΜΟΣ

Σε νέο αναβρασμό οι ΗΠΑ μετά το θάνατο κωφού από αστυνομικά πυρά (videos)

Σε νέο αναβρασμό οι ΗΠΑ μετά το θάνατο κωφού από αστυνομικά πυρά (videos)

Έκκληση προς τους πολίτες και τα ΜΜΕ των ΗΠΑ να μην σπεύσουν να εξαγάγουν βιαστικά συμπεράσματα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, απηύθυνε ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Βόρειας Καρολίνας, μετά το θανάσιμο τραυματισμό ενός κωφού οδηγού τον οποίο πυροβόλησε στέλεχος της Τροχαίας Εθνικών Οδών.

Ο Ντάνιελ Χάρις, ηλικίας 29 ετών από το Σαρλότ, έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια ενός οδικού ελέγχου την περασμένη Πέμπτη.

Το περιστατικό σημειώθηκε μάλιστα ενώ μαίνεται η αντιπαράθεση στην χώρα σχετικά με την χρήση υπέρμετρης βίας εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων.

Ο Φρανκ Πέρι, επικεφαλής του πολιτειακού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας, αρκέστηκε να δηλώσει απλά ότι το περιστατικό ερευνάται από την εισαγγελία, την Τροχαία του Εθνικού Δικτύου και το Γραφείο Ερευνών της Πολιτείας.

«Ας αποφύγουμε τις εικασίες και τα συμπεράσματα πριν από την ολοκλήρωση των ερευνών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους ανεξάρτητους φορείς» επισήμανε ο Πέρι σε μια ανακοίνωση χθες.

Η Τροχαία του Εθνικού Δικτύου σημείωσε, από την πλευρά της, ότι στέλεχός της προσπάθησε να σταματήσει έναν οδηγό στον αυτοκινητόδρομο 485 που είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Ο οδηγός διέφυγε, ενώ έπειτα από μια σύντομης διάρκειας καταδίωξη σταμάτησε το όχημά του στην άκρη του δρόμου και βγήκε έξω.

Οι δύο άνδρες «διαπληκτίστηκαν» και τότε ο αστυνομικός πυροβόλησε, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, κατά την οποία ο οδηγός ξεψύχησε επί τόπου.

Η Όντρια Μπρίτζες, ειδική πράκτορας του Γραφείου Ερευνών της Πολιτείας και υπεύθυνη για την περιοχή του Σαρλότ, επιβεβαίωσε τα στοιχεία τόσο του οδηγού, όσο και του αστυνομικού, ο οποίος ονομάζεται Τζερμάιν Σόντερς.

Ο Σόντερς έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται το υλικό από την κάμερα του περιπολικού και την κάμερα που είναι ενσωματωμένη στη στολή του αστυνομικού.

Η οικογένεια του Χάρις απηύθυνε έκκληση στα στελέχη επιβολής του νόμου να εκπαιδεύονται στον τρόπο που θα αντιμετωπίζουν τους κωφούς οδηγούς.

«Η αστυνομία πρέπει να ευαισθητοποιηθεί για το πώς να επικοινωνεί με κωφούς ανθρώπους, πώς γίνεται αυτό και πώς θα αποφεύγει καταστάσεις όπως η συγκεκριμένη προκειμένου να μην συμβούν ξανά», τόνισε ο αδελφός του θύματος, Σαμ, που είναι επίσης κωφός, στον τηλεοπτικό σταθμό WSOC χρησιμοποιώντας τη νοηματική γλώσσα.

Σχετικές ειδήσεις