ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel: Σε κρίση οι γερμανοτουρκικές σχέσεις - Τι συμβαίνει στη βάση του Ιντσιρλίκ

Spiegel: Σε κρίση οι γερμανοτουρκικές σχέσεις - Τι συμβαίνει στη βάση του Ιντσιρλίκ

Για την αποχώρησή τους από τη βάση του Ιντσιρλίκ προετοιμάζονται οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel - Online», λόγω της διαμάχης μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας σχετικά την απαγόρευση επίσκεψης Γερμανών βουλευτών. Υπέρ της απόσυρσης τάσσονται ευθέως και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Μετά την επίσημη απόρριψη από την τουρκική κυβέρνηση της επίσκεψης Γερμανών βουλευτών σε τμήματα των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων που σταθμεύουν στην Τουρκία, η SPD ζητάει για πρώτη φορά την πλήρη απόσυρση των μαχητικών αεροσκαφών Tornado από τη βάση του Ιντσιρλίκ. «Εάν η επίσκεψη στους στρατιώτες δεν καταστεί δυνατή, μια ανανέωση της εντολής αποκλείεται. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να διερευνήσει άλλες τοποθεσίες για τους Γερμανούς στρατιώτες», δηλώνει στο περιοδικό ο αρμόδιος της SPD για θέματα 'Αμυνας Ράινερ 'Αρνολντ. Η εντολή του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την επιχείρηση εκπνέει τον ερχόμενο Δεκέμβριο και χωρίς τις ψήφους της SPD η ανανέωσή της αποκλείεται.

Κατά το «Spiegel-Online», οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις μελετούν εάν τα γερμανικά Tornados και τα αεροσκάφη ανεφοδιασμού θα μπορούσαν να μεταφερθούν από την Τουρκία στην Ιορδανία ή στην Κύπρο, ώστε να επιχειρούν από εκεί στην Συρία και στο Ιράκ.

Σύμφωνα με εσωτερική πληροφόρηση, την οποία επικαλείται το περιοδικό, οι δύο βάσεις έχουν πολλά μειονεκτήματα και επιπλέον θα έπρεπε η επιχείρηση, λόγω της μετακόμισης, να διακοπεί για τουλάχιστον δύο μήνες. Για τους στρατιωτικούς, επισημαίνεται, η απόσυρση από το Ιντσιρλίκ «θα ήταν ένας εφιάλτης», καθώς οι Γερμανοί θα ήταν πρακτικά αποκομμένοι από τους Αμερικανούς, οι οποίοι ηγούνται του συνασπισμού εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους».

Ως τώρα οι γερμανικές δυνάμεις μπορούν να ενσωματώνουν τις φωτογραφίες τους απευθείας στα συστήματα του συνασπισμού, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό ούτε από την Ιορδανία ούτε από την Κύπρο, ενώ η τεχνική φροντίδα των αεροσκαφών και στις δύο βάσεις θα ήταν πολύ πιο περίπλοκη και πιο ακριβή από ό,τι στην Τουρκία. Το γερμανικό υπουργείο 'Αμυνας, αναφέρει το περιοδικό, δεν ήθελε μεν να δώσει λεπτομέρειες για τους σχεδιασμούς του, εμμέσως όμως τους επιβεβαίωσε: «Θα θέλαμε να συνεχίσουμε την επιχείρηση για τον συνασπισμό από την Τουρκία, η βάση του Ιντσιρλίκ όμως δεν είναι χωρίς εναλλακτική για την επιχείρησή μας», δήλωσε εκπρόσωπος της υπουργού 'Αμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε μόνο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία κινητικότητα σε ό,τι αφορά την αρνητική στάση της Τουρκίας για τις επισκέψεις Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας για το θέμα των επισκέψεων δεν θα έχει συνέπειες μόνο για την επιχείρηση των «Tornados» των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνει ο κ. 'Αρνολντ και τονίζει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του θα απορρίψει και μια γερμανική συμμετοχή στην σχεδιαζόμενη επιχείρηση των αεροσκαφών Awacs από την Τουρκία.

«Το ΝΑΤΟ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποθέσει ότι η γερμανική Βουλή θα εξουσιοδοτήσει Γερμανούς στρατιώτες για την επιχείρηση Awacs», δηλώνει ο κ. 'Αρνολντ στο «Spiegel-Online».

Σχετικές ειδήσεις