ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος EE: Οι ηγέτες των 27 συνεδριάζουν σήμερα στη Μπρατισλάβα για την μετά Brexit εποχή

Σύνοδος EE: Οι ηγέτες των 27 συνεδριάζουν σήμερα στη Μπρατισλάβα για την μετά Brexit εποχή

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα (16/9), χωρίς τη Βρετανία, στη Μπρατισλάβα για να σχεδιάσουν την πορεία της Ευρώπης μετά το Brexit, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής όπου η ασφάλεια και η άμυνα της Ευρώπης θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις.

Στη σύνοδο αυτή που θα πραγματοποιηθεί σε έναν πύργο που βρίσκεται σε λόφο πάνω από τον Δούναβη, οι 27 ηγέτες θέλουν να σχεδιάσουν έναν «οδικό χάρτη» για την ανάκαμψη μιας αποδυναμωμένης Ευρώπης αλλά οι επανειλημμένες εκκλήσεις για ενότητα προσκρούουν σε αποκλίσεις που παραμένουν βαθιές.

«Η ύπαρξη της ΕΕ δεν απειλείται» από το Brexit, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πριν ανακοινώσει μια σειρά «συγκεκριμένων» σχεδίων για διάφορους τομείς (ασφάλεια, άμυνα, επενδύσεις, ψηφιακή αγορά).

Ωστόσο «θα ήταν μοιραίο λάθος να θεωρηθεί ότι το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία αποτελεί ένα πρόβλημα ειδικά βρετανικό», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην επιστολή πρόσκλησής του προς τους 27 για τη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβα.

Οι ευρωπαίοι πολίτες «θέλουν να ξέρουν αν οι πολιτικές ελίτ μπορούν να ανακτήσουν τον έλεγχο σε γεγονότα και διαδικασίες που τις ξεπερνούν, τις αποπροσανατολίζουν και μερικές φορές τις τρομοκρατούν», τόνισε κάνοντας λόγο για τη μετανάστευση, την τρομοκρατία αλλά και την παγκοσμιοποίηση.

Ο Τουσκ, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με τους 27 για να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής, δηλώνει ότι έχει ήδη αντλήσει ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα, που μοιάζει με μήνυμα προς την Κομισιόν: «η εκχώρηση νέων εξουσιών στα ευρωπαϊκά όργανα δεν είναι η επιθυμητή συνταγή».

Σχετικές ειδήσεις