ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Βουτιά η δημοτικότητα του Τurnbull

Αυστραλία: Βουτιά η δημοτικότητα του Τurnbull

Γα πρώτη φορά αφότου ανήλθε στην ηγεσία ο Malcolm Turnbull, έχει πέσει κάτω του 40%, κυμαίνεται δε σε χαμηλότερα ποσοστά από ό,τι ήταν όταν εκθρονίστηκε ο Τony Abbott.

Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις του Newspoll το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 52% της προτίμησης των ψηφοφόρων μεταξύ των δύο κομμάτων, ενώ ο Συνασπισμός το 48%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο προβάδισμα των Εργατικών, αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Malcolm Turnbull.

Ενώ ο Malcolm Turnbull εξακολουθεί να είναι ο προτιμητέος πρωθυπουργός έναντι του Bill Shorten. λιγότεροι από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο διακυβέρνησής του, ενώ πάνω από το 50% δηλώνουν απογοητευμένοι.

Με εξαίρεση την πρώην πρωθυπουργό, Julia Gillard, η οποία μέσα σε τρεις μόνο εβδομάδες μετά τις εκλογές, έχασε τέσσερις μονάδες, αυτή είναι η πρώτη φορά που η επενεκλεγείσα κυβέρνηση σημειώνει τόσο γρήγορη πτώση, στα 32 χρόνια που λειτουργεί το Newspoll.

Αξίζει, όμως, να παρακολουθήσουμε την πορεία του.

Πέρυσι τον Σεπτέμβρη, στην τελευταία σφυγμομέτρηση επί Abbott, η πρώτη ψήφος του Συνασπισμού ήταν 39%. Αναρριχήθηκε στο 46% επί Turnbull και ήταν στο 42,1% κατά τη διάρκεια των εκλογών. Σήμερα, βρίσκεται στο 38%.

Η στήριξη προς το Εργατικό Κόμμα έχει αυξηθεί κατά μία μονάδα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, φθάνοντας το 37%, ενώ οι Πράσινοι κέρδισαν μία μονάδα φθάνοντας το 10%, Τα άλλα κόμματα και οι ανεξάρτητοι έχουν συνολικά κερδίσει ακόμη μία μονάδα, φθάνοντας το 15%.

ΠΤΩΣΗ

Διερωτάται κανείς πού οφείλεται η πτώση του Συνασπισμού, δεδομένου ότι ο χάρτης των πρωτοβουλιών και κινήσεων του πρωθυπουργού εμπνέει αισιοδοξία.

Τελευταία ο κ. Turnbull πέτυχε να «περάσει» μέτρα ύψους $6,3 εκ. για την επανόρθωση του ελλείμματος, καθώς επίσης να επιτύχει μια συμφωνία όσον αφορά το ακανθώδες θέμα των αλλαγών στο εφάπαξ.

Επιτυχία σημείωσε, επίσης, στις επαφές που είχε στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, παίρνοντας μέρος σε διεθνείς συνόδους κορυφής.

Στο «γήπεδο» τώρα των Εργατικών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχασε δύο δυναμικά μέλη από το σκιώδες υπουργικό συμβούλιο.

Τον Stephen Conroy, ο οποίος ανακοίνωσε, κατά ανεξήγητο και περίεργο τρόπο, την πρόωρη αποχώρησή του, καθώς επίσης και το «δεξί» του χέρι, Sam Dastyari, ο οποίος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί εξαιτίας σκανδάλου που αναφερόταν στο γεγονός ότι ζήτησε από κινεζική εταιρεία να πληρώσει κάποιο λογαριασμό του.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι όταν ο κ. Turnbull, τον περασμένο Σεπτέμβρη, διεκδίκησε την αρχή, στηρίχτηκε κυρίως στον ισχυρισμό ότι ο Συνασπισμός είχε χάσει σε 30 συνεχείς σφυγμομετρήσεις του Newspoll.

Ο κ. Turnbull, από την πλευρά του, σε 21 σφυγμομετρήσεις, αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Συνασπισμός, κέρδισε σε εννέα, ενώ το Εργατικό Κόμμα σε πέντε. Επτά σφυγμομετρήσεις έδειξαν ισοτιμία.

Κυβερνητικοί παράγοντες ομολογούν, ότι οι δύο μήνες μετά τις εκλογές υπήρξαν κάπως δύσκολοι και σίγουρα ανώμαλοι, εκτιμούν εντούτοις ότι οι τελευταίες εβδομάδες ήταν οι καλύτερες σ' όλο το διάστημα της διακυβέρνησης Turnbull, με φανερές και ουσιώδεις νίκες στο Κοινοβούλιο, όπου εξασφάλισε αρκετά μέτρα για την εξυγίανση του ελλείμματος, εντυπωσίασε με τον δυναμισμό του σε θέματα τρομοκρατίας και φύλαξης των εγχωρίων υδάτων, ενώ διακρίθηκε και στις θέσεις που πήρε στο εξωτερικό σε διεθνή θέματα, κατά τη διάρκεια συνόδων κορυφής στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Το ερώτημα είναι, τι δεν πήγε καλά; Kατά την εκτίμηση των αναλυτών, ο πρωθυπουργός, δεν κατόρθωσε να επικοινωνεί με τους ψηφοφόρους με τον τρόπο που υποσχέθηκε. Περίμεναν πολλά και πήραν λίγα. Υποσχέθηκε άμεση επαφή την οποία δεν είδαν.

Οι συνέπειες, ως φαίνεται, της προεκλογικής εκστρατείας, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ενέργεια. Τότε είχε πράγματι την ευκαιρία να εφαρμόσει εκείνα που υποσχέθηκε, αλλά την έχασε.

Την περασμένη Δευτέρα, πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα Macarthur του Σίδνεϊ, όπου υπέστη την πιο προσβλητική ίσως ήττα, δεδομένου ότι σημειώθηκε στροφή κατά 12% κατά του Συνασπισμού και, φυσικά, έχασε την έδρα. Μίλησε πάλι για «δουλειές και ανάπτυξη». Όλα σε σωστή βάση, αφού τα έργα υποδομής στο Western Rd. που επιθεώρησε έχουν ήδη δημιουργήσει 400 θέσεις εργασίας, με προοπτική αύξησης του αριθμού αυτού, ενώ προβλέπεται ότι τα επόμενα 20 χρόνια θα έχουν μετακινηθεί στην περιοχή, δυτικά του Blacktown,πάνω από 1 εκ. άτομα.

Ωστόσο, οι κάμερες συνέλαβαν τον πρωθυπουργό στη διαδρομή με το τρένο προς το Δυτικό Σίδνεϊ, να είναι απόμακρος και αποκομμένος από τους συνεπιβάτες του, οι οποίοι, με τη σειρά τους, τον αγνόησαν. Ποια είναι η ουσία;

O κ. Turnbull έχει χάσει 20 μονάδες από την εποχή της ακμής του, τον περασμένο Δεκέμβρη,όταν είχε αναρριχηθεί στο 64%, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διπλασιάσει τα ποσοστά του από τότε που είχε φτάσει το χαμηλότερο ποσοστό αρχηγού Εργατικού Κόμματος, 14%.

Ο πρωθυπουργός, δεν φαίνεται να πτοείται, γνωρίζοντας ότι τα έργα μετρούν περισσότερο από τα λόγια και τις δημόσιες σχέσεις.

«Δώστε μου χρόνο» φαίνεται να λέει, επικεντρώνοντας την προσοχή του στην ουσία.

Τον χρόνο τον έχει. Εξαρτάται πώς θα τον εκμεταλλευτεί.

ΠΗΓΗ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις