ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στην Υεμένη: Βομβάρδισαν πλήθος σε κηδεία – Ξεπερνούν τους 140 οι νεκροί

Μακελειό στην Υεμένη: Βομβάρδισαν πλήθος σε κηδεία – Ξεπερνούν τους 140 οι νεκροί

Σε τουλάχιστον 140 ανέρχονται οι νεκροί και πάνω από 525 οι τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, από τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον ενός πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε επικήδεια τελετή στην πρωτεύουσα Σαναά, ανέφερε ο μόνιμος συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, Τζέιμι Μακ Γκόλντρικ.

«Η ανθρωπιστική κοινότητα της Υεμένης είναι σοκαρισμένη και εξοργισμένη από τις σημερινές αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο ένα δημόσιο χώρο όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί σε μια επικήδεια τελετή», τόνισε ο Μακ Γκόλντρικ, σημειώνοντας πως ο απολογισμός του βασίζεται σε «αρχικές αναφορές του υγειονομικού προσωπικού».

Παράλληλα κάλεσε για την άμεση έναρξη έρευνας για την τραγωδία.

Νωρίτερα χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, που τελεί υπό τη διοίκηση των σιιτών ανταρτών Χούτι, έκανε λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς και πάνω από 520 τραυματίες.

Οι Χούτι απέδωσαν τις επιδρομές στον αραβικό συνασπισμό δυνάμεων που ηγείται η Σαουδική Αραβία, αλλά με ανακοίνωσή του ο συνασπισμός διέψευσε ότι πραγματοποίησε χθες αεροπορικές επιδρομές στη Σαναά, προσθέτοντας ότι η προέλευση του βομβαρδισμού πρέπει να αναζητηθεί αλλού.

Οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν άμεσα την στήριξη τους στον σαουδαραβικό συνασπισμό δυνάμεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα επανεξετάσουν άμεσα την στήριξη τους στον αραβικό συνασπισμό δυνάμεων, που υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας διεξάγει επιχειρήσεις στην Υεμένη, δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές χθες εναντίον ενός πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε επικήδεια τελετή στην πρωτεύουσα Σαναά.

«Η συνεργασία ασφαλείας των ΗΠΑ με την Σαουδική Αραβία δεν είναι μια λευκή επιταγή», ανέφερε ο Πράις με ανακοίνωση του.

«Με δεδομένο αυτό και άλλα πρόσφατα περιστατικά, ξεκινήσαμε μια άμεση επανεξέταση της ήδη σημαντικά μειωμένης υποστήριξης μας στον αραβικό συνασπισμό», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις