ΚΟΣΜΟΣ

Σαφής προειδοποίηση Ρωσίας προς ΗΠΑ: Η Μόσχα μπορεί να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις της στη Συρία

Σαφής προειδοποίηση Ρωσίας προς ΗΠΑ: Η Μόσχα μπορεί να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις της στη Συρία
Χωρίς περιστροφές ο Ρώσος Υπ. Εξ., Σεργκέι Λαβρόφ, έστειλε μήνυμα ότι η Μόσχα δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, αν δεχτεί επίθεση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα (09/10) ότι η χώρα του έχει τα μέσα να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις της στη Συρία, αν οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν αεροδρόμια του συριακού στρατού, σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel One, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ ανέφερε ότι έχει ακούσει πως αυτό είναι μια επιλογή την οποία υποστηρίζουν ορισμένοι που χαράσσουν πολιτικές στην Ουάσινγκτον, ωστόσο είπε ότι είναι πεπεισμένος πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν θα συναινούσε σε ένα τέτοιο σενάριο.

Οποιαδήποτε επίθεση του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού στρατού θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, κάτι που αντιλαμβάνονται αρκετοί ανώτεροι αμερικανικοί αξιωματούχοι, τόνισε ο Λαβρόφ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξέταζαν το ενδεχόμενο αμερικανικών επιθέσεων εναντίον αεροδρομίων του συριακού στρατού.

«Θεωρώ ότι οι 'θερμοκέφαλοι' εκεί θα ηρεμήσουν και θα αντιμετωπίσουν το θέμα με σοβαρότητα. Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με τις διαρροές, ένας αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην αμερικανική κυβέρνηση κατανοεί πολύ καλά ότι οποιαδήποτε επίθεση σε χερσαίους στόχους, που ανήκουν στον συριακό στρατό, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

«Υπήρξαν διαρροές ότι πύραυλοι κρουζ θα μπορούσαν εύκολα να πλήξουν αεροδρόμια της συριακής πολεμικής αεροπορίας, η οποία δεν θα μπορούσε πλέον να πετά. Το Γενικό Επιτελείο έχει ήδη αντιδράσει σε αυτό. Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, δεδομένου ότι η Ρωσία, που είναι παρούσα στη Συρία έπειτα από πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας αυτής και που έχει δύο βάσεις εκεί, την αεροπορική βάση στη Χμέιμιμ και τη ναυτική βάση στην Ταρτούς, έχει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις μας», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις