ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αναζωπύρωση της βίας μετά τη σύλληψη των δύο δημάρχων - 10 νεκροί

Τουρκία: Αναζωπύρωση της βίας μετά τη σύλληψη των δύο δημάρχων - 10 νεκροί

Η βία έχει κλιμακωθεί στο διάστημα των 15 μηνών αφότου το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) τερμάτισε την εκεχειρία.

Πέντε στελέχη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και πέντε Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας όπου η βία έχει αναζωπυρωθεί μετά τη σύλληψη δύο δημάρχων.

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν στις ταραχές κοντά στο Χάνι, μια πόλη στα περίχωρα του Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Ένας τρίτος στρατιώτης σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών κοντά στο Τζουκουρτζά, δίπλα στα σύνορα με το Ιράκ, όπου σκοτώθηκαν επίσης πέντε Κούρδοι αντάρτες.

Επιπλέον ένας στρατιώτης έχασε την ζωή του από έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο Μπινγκόλ, 140 χιλιόμετρα βόρεια του Ντιγιάρμπακιρ κι ένα στέλεχος της πολιτοφυλακής σκοτώθηκε στην επαρχία Μπατμάν στα ανατολικά.

Η βία έχει κλιμακωθεί στο διάστημα των 15 μηνών αφότου το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) τερμάτισε την εκεχειρία, ενω η σύλληψη της δημάρχου του Ντιγιάρμπακιρ Γκιουλτάν Κισανάκ και του αντιδημάρχου της Φιράτ Ανλί το βράδυ της Τρίτης με κατηγορίες περί τρομοκρατίας ενέτεινε το αίσθημα δυσαρέσκειας στην περιοχή.

Ένας βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμποδίζει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας μετά τις συλλήψεις.

Ο βουλευτής του HDP Μεράλ Ντανίς Μπεστάς κατέθεσε κοινοβουλευτικό ερώτημα προς την τουρκική Εθνοσυνέλευση ζητώντας να μάθει γιατί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε 12 επαρχίες έχει διακοπεί από τις 10.30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας χθες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η απομάκρυνση αιρετών αξιωματούχων και δημοσίων λειτουργών που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το PKK αποτελεί ζωτικής σημασίας μέρος της μάχης εναντίον του.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του προέτρεψε την Τουρκία να «ενεργήσει με τη δέουσα αυτοσυγκράτηση και με σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης» όπως είπε αργά χθες ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι.

«Θέλουμε να επισημάνουμε εκ νέου τη σημασία μιας προσήκουσας διαδικασίας». Ανώτατοι αξιωματούχοι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισαν ανησυχητικές τις συλλήψεις.

Ο εισαγγελέας της περιοχής υποστήριξε ότι η Κισανάκ, μέλος του κοινοβουλίου προτού εκλεγεί πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Ντιγιάρμπακιρ το 2014 και ο Ανλί είχαν εκφωνήσει ομιλίες υπέρ του PKK, ενώ ζητούσαν μεγαλύτερη πολιτική αυτονομία για τους περίπου 16 εκατομμύρια Κούρδους της Τουρκίας και είχαν υποκινήσει βίαιες διαδηλώσεις το 2014.

Ένας ηγέτης του PKK προέτρεψε τους Κούρδους να «ξεσηκωθούν» σε ένδειξη αλληλεγγύης, μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat.

Ο διοικητής των ανταρτών Τζεμίλ Μπαγίκ επισήμανε τη σημασία του Ντιγιάρμπακιρ, μια πόλης 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, και ότι οι ενέργειες εναντίον των εκλεγμένων αξιωματούχων της συνιστούν επιθέσεις εναντίον όλων των Κούρδων, σύμφωνα με το Firat.

Σχετικές ειδήσεις