ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Brexit με όσο το δυνατόν λιγότερες προστριβές εντός ΕΕ

Μέρκελ: Brexit με όσο το δυνατόν λιγότερες προστριβές εντός ΕΕ

Για τη Μέρκελ είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι καλές και φιλικές σχέσεις με τη Βρετανία, αλλά για την οικονομία θα πρέπει να προκληθούν όσο το δυνατόν λιγότερες προστριβές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει να προσεγγίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το Brexit με ένα μείγμα φιλίας και σκληρότητας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προκαλέσουν όσο το δυνατόν λιγότερες προστριβές στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε: «Από την άλλη πλευρά πρέπει τα 27 εναπομείναντα κράτη να διατηρηθούν ενωμένα και δεν πρέπει να θέσουμε κριτήρια βάσει των οποίων ο κάθε ένας θα μπορεί να επιλέγει ό,τι χρειάζεται από την Ευρώπη. Αυτή θα είναι η εξαίρεση».

Εξάλλου η Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι τέσσερις ελευθερίες που καθορίζουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ -η ελευθερία της κυκλοφορίας των ανθρώπων, των προϊόντων, των υπηρεσιών και του κεφαλαίου- θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για τις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «ανησυχητικά» τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα από τις τουρκικές Αρχές εναντίον των μέσων ενημέρωσης, προειδοποιώντας ότι η λήψη αυτών των μέτρων θα διαδραματίσει «κεντρικό ρόλο» στις διαπραγματεύσεις για το αίτημα της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Αναφορικά με την Τουρκία, το γεγονός ότι αυτό το πολύτιμο αγαθό, που είναι η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία της γνώμης, περιορίζεται διαρκώς είναι για εμένα, όπως και για το σύνολο της κυβέρνησης, ανησυχητικό στον υψηλότερο βαθμό», δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τη Δευτέρα (31/10) τον διευθυντή και πολλούς δημοσιογράφους της εφημερίδας Τζουμχουριέτ, της κύριας εφημερίδας της αντιπολίτευσης, σε μια περίοδο που ο Τύπος έχει καταστεί ιδιαίτερος στόχος στις διώξεις που διεξάγονται μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Οι συλλήψεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο μιας έρευνας για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» σε σχέση με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν -κατηγορούμενου ως ενορχηστρωτή της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος- και με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε «θλιβερή εξέλιξη» τις συλλήψεις που έγιναν στους κόλπους της σύνταξης της Cumhuriyet και υπογράμμισε πως ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Τουρκία μετέβη χθες στην εφημερίδα. «Οι δημοσιογράφοι μπορούν να είναι βέβαιοι για την αλληλεγγύη μας», τόνισε η Μέρκελ.

Η Μέρκελ ύψωσε σήμερα τον τόνο σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία αφού στην αρχή της εβδομάδας δέχθηκε πολλές επικρίσεις επειδή δεν υπήρξε ξεκάθαρη καταδίκη εκ μέρους της κυβέρνησής της.

Σχετικές ειδήσεις