ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 4 νεκροί σε νέα εξέγερση σε φυλακή της Βραζιλίας

Τουλάχιστον 4 νεκροί σε νέα εξέγερση σε φυλακή της Βραζιλίας

Την προηγούμενη εβδομάδα 64 κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε φυλακές μέσα ή κοντά στην πόλη Μανάους, ενώ σε μια εξέγερση στη γειτονική Πολιτεία Ροράιμα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33 ακόμη.

Μια νέα εξέγερση σε φυλακή της Βραζιλίας νωρίς χθες το πρωί κόστισε τη ζωή σε τέσσερις κρατούμενους, ένα ακόμη επεισόδιο που υπογραμμίζει την κατάσταση χάους που επικρατεί στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας εξαιτίας της οποίας τουλάχιστον 100 φυλακισμένοι σκοτώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Το τελευταίο επεισόδιο βίας σημειώθηκε στη φυλακή Ντεσεμπαργκαντόρ Ραϊμούντο Βιντάλ Πεσόα στο κέντρο της πόλης Μανάους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για το σωφρονιστικό σύστημα στην Πολιτεία Αμαζόνας.

Τρεις από τους νεκρούς αποκεφαλίστηκαν και ένας στραγγαλίστηκε, αναφέρει η ανακοίνωση. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό το κίνητρο για τους φόνους, ούτε αν συνδέονται με τον πόλεμο συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών που μαίνεται.

Για την αιματοχυσία ευθύνεται η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ των μεγαλύτερων οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών της Βραζιλίας, μετά τον τερματισμό της συνεργασίας τους πριν από έξι μήνες.

Η συμμορία PCC (Διοίκηση Πρώτης Πρωτεύουσας) του Σάο Πάουλο βρίσκεται σε πόλεμο με την CV (Κόκκινη διοίκηση) από το Ρίο ντε Ζανέιρο αφότου η πρώτη έθεσε υπό τον έλεγχό της τους δρόμους διακίνησης ναρκωτικών στο βορειοανατολικό τμήμα της Βραζιλίας.

Μέχρι πρότινος οι δύο συμμορίες συνεργάζονταν προκειμένου να διασφαλίσουν την εισροή ναρκωτικών και όπλων δια μέσου των συνόρων της Βραζιλίας.

Μέλη της PCC ήταν στόχος της πρώτης αιματηρής εξέγερσης της Κυριακής, στην οποία σκοτώθηκαν 56 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων σφαγιάστηκαν ή αποκεφαλίστηκαν. Ήταν η πιο αιματηρή εξέγερση σε βραζιλιάνικες φυλακές εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Η συμμορία Βόρεια Οικογένεια (FDN), που είναι σύμμαχος της CV, ήταν αυτή που ευθύνεται για το μακελειό της Κυριακής, σύμφωνα με τις Αρχές. Πέντε ημέρες αργότερα μέλη της PCC σκότωσαν 31 ανθρώπους στη φυλακή της Πολιτείας Ροράιμα.

Οι βόρειες πολιτείες της Βραζιλίας, που συνορεύουν με την Κολομβία, το Περού και τη Βολιβία αποτελούν στρατηγικές περιοχές για τις συμμορίες που επιθυμούν να ελέγξουν τη διακίνηση κοκαΐνης.

Σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη αστυνομία, η FDN άρχισε να δημιουργείται το 2007 προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της PCC, η οποία επιθυμούσε να ελέγξει την Πολιτεία Αμαζόνας και άρα τη διαδρομή της κοκαΐνης.

Σχετικές ειδήσεις