ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Το ΙΚ έκοψε στα δύο την ελεγχόμενη από τον Άσαντ Ντέιρ Εζόρ

Συρία: Το ΙΚ έκοψε στα δύο την ελεγχόμενη από τον Άσαντ Ντέιρ Εζόρ

Οι τζιχαντιστές κατάφεραν να «κόψουν στα δύο τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος».

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κατάφερε σήμερα να αποκόψει το στρατιωτικό αεροδρόμιο από τις υπόλοιπες περιοχές που ελέγχει το συριακό καθεστώς στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στον συριακό στρατό και μια ΜΚΟ.

Οι τζιχαντιστές μπόρεσαν να προελάσουν σήμερα, τρίτη ημέρα της ευρείας κλίμακας επίθεσης που εξαπέλυσαν εναντίον του τομέα, του τελευταίου που παραμένει εκτός του ελέγχου τους σε όλη την επαρχία Ντέιρ Εζόρ, που γειτονεύει με το Ιράκ κι είναι πλούσια σε κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου.

«Οι τρομοκράτες του Ντάες απέκοψαν την οδική σύνδεση ανάμεσα στις συνοικίες της Ντέιρ Εζόρ και το στρατιωτικό αεροδρόμιο», μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.

Πηγή προσκείμενη στις συριακές ένοπλες δυνάμεις δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το ΙΚ επιτέθηκε και κατέλαβε θέσεις του στρατού δυτικά του αεροδρομίου, κόβοντας έτσι τον δρόμο που συνδέει την πόλη και το αεροδρόμιο. «Μονάδες του στρατού διεξάγουν μια αντεπίθεση για να ανακαταληφθούν οι θέσεις που χάθηκαν», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το ΙΚ κατέλαβε το 2014 μεγάλα τμήματα της Ντέιρ Εζόρ και πολιορκεί από τον Ιανουάριο του 2015 τους τομείς που απομένουν υπό κυβερνητικό έλεγχο, στο δυτικό τμήμα της πόλης, όπου ακόμη ζουν 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτή η περιοχή έχει έκταση περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον γεωγράφο Φαμπρίς Μπαλάνς.

Το ΙΚ «σφίγγει τον κλοιό της πολιορκίας στις συνοικίες που ελέγχονται από το καθεστώς στο εσωτερικό της πόλης», σημείωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διευκρινίζοντας πως οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε σήμερα τις προετοιμασίες για τις επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία με τον καζάκο ομόλογό του Καϊράτ Αμπντραχμάνοφ, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο ανέφερε ακόμη ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ συζήτησε τις προετοιμασίες για τις συνομιλίες σχετικά με τη Συρία στο Καζακστάν με τον αναπληρωτή ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Ράμζι Εζελντίν Ράμζι.

Οι συνομιλίες –τις οποίες υποστηρίζουν η Ρωσία και η Τουρκία– προγραμματίζεται να διεξαχθούν στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, στις 23 Ιανουαρίου. Η Ρωσία, σύμμαχος του καθεστώτος, και η Τουρκία, που υποστηρίζει οργανώσεις ανταρτών, εργάζονται σε στενή συνεργασία για την επίτευξη μιας λύσης στη συριακή κρίση.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, πολλές συριακές ανταρτικές οργανώσεις αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις συνομιλίες στην Αστάνα.

«Όλες οι αντάρτικες οργανώσεις θα μεταβούν στην Αστάνα. Όλες έδωσαν τη συγκατάθεσή τους», δήλωσε ο Μοχάμαντ Αλούς, ηγέτης της οργάνωσης Τζάις αλ-Ισλάμ (Στρατός του Ισλάμ), που δραστηριοποιείται κυρίως στα περίχωρα της Δαμασκού.

«Η Αστάνα εγγράφεται σε μια διαδικασία να τεθεί τέρμα στην αιματοχυσία που προκαλούν το καθεστώς και οι σύμμαχοί του. Θέλουμε να βάλουμε τέλος στη σειρά των εγκλημάτων τους», πρόσθεσε.

Ο Άχμαντ αλ-Οτμάν, της παράταξης Σουλτάν Μουράντ, που δραστηριοποιείται στη βόρεια Συρία, δήλωσε κι αυτός από την πλευρά του στο AFP πως οι αντάρτικες οργανώσεις «αποφάσισαν να μεταβούν στις διαπραγματεύσεις».

Ο Ουσάμα Ζαμπού Ζάιντ, νομικός σύμβουλος ανταρτικών οργανώσεων, δήλωσε στο AFP πως «παρ΄όλες τις παραβιάσεις της εκεχειρίας γύρω από τη Δαμασκό από ιρανικές πολιτοφυλακές που είναι σύμμαχοι του καθεστώτος, εκείνο που μας ώθησε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας για τις συνομιλίες στην Αστάνα είναι ότι το αποκλειστικό θέμα των διαπραγματεύσεων συνίσταται στο να ενισχυθεί η εκεχειρία∙ και άρα η αντιπροσωπεία (των ανταρτών) θα είναι αμιγώς στρατιωτική με την υποστήριξη μιας τεχνικής ομάδας στον πολιτικό και νομικό τομέα».

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε πριν από μία εβδομάδα ότι είναι «αισιόδοξος» για τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί με περίπου εκατό ανταρτικές οργανώσεις, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας γάλλος βουλευτής ο οποίος τον είχε συναντήσει στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Τιερί Μαριανί, ο αρχηγός του συριακού κράτους είχε δηλώσει ότι «στηρίζει πολλά» στη διάσκεψη της Αστάνα.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία θα διασφαλίσει ότι όλες οι συριακές αντιπολιτευόμενες οργανώσεις θα είναι δεσμευμένες στη νέα προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία που θα επιχειρηθεί στο Καζακστάν την ερχόμενη εβδομάδα.

«Είναι κρίσιμης σημασίας η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί και όλοι να παρακαθήσουν στις συνομιλίες. Θα λάβουμε ιδιαίτερη μέριμνα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλες οι συνιστώσες της αντιπολίτευσης θα συμμετάσχουν», δήλωσε ο Ερό στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ο Ερό είπε πως το Παρίσι έχει δεσμευθεί για την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας, την οποία θα τηρούν όλα τα εμπόλεμα μέρη, και τη διασφάλιση της επανάληψης των πολιτικών διαπραγματεύσεων.

Στο πεδίο της μάχης, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και στον συριακό στρατό στην Ντέιρ αλ-Ζορ, όπου η τζιχαντιστική οργάνωση έχει εξαπολύσει επίθεση για την κατάληψη του κυβερνητικού θύλακα της πόλης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 82 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες, οι οποίες ήταν οι σφοδρότερες στην πόλη εδώ και έναν χρόνο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 28 μέλη του στρατού και των συμμαχικών με αυτόν πολιτοφυλακών, τουλάχιστον 40 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και 14 άμαχοι, ανέφερε σήμερα η οργάνωση η οποία εδρεύει στη Βρετανία.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως ο στρατός σκότωσε δεκάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον θέσεων της οργάνωσης γύρω από την Ντέιρ αλ-Ζορ.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της Ντέιρ αλ-Ζορ και της γύρω περιοχής από το 2015, αλλά η κυβέρνηση έχει ανακτήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου και των γειτονικών τομέων στην πόλη, που βρίσκεται στην ανατολική Συρία, στον ποταμό Ευφράτη.

Ένας υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ συνασπισμός κουρδικών και αραβικών πολιτοφυλακών και αντίπαλες, υποστηριζόμενες από την Τουρκία, ανταρτικές οργανώσεις έχουν εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους που κατείχε στη βόρεια Συρία. Η οργάνωση παραμένει ωστόσο στην ανατολική έρημο της χώρας και στη λεκάνη του Ευφράτη.

Το Ισλαμικό Κράτος ανακατέλαβε τον περασμένο μήνα την πόλη Παλμύρα, 185 χλμ. νοτιοδυτικά της Ντέιρ αλ-Ζορ, από την κυβέρνηση σε μια απροσδόκητη προώθηση που κατέδειξε ότι εξακολουθεί να αποτελεί στρατιωτική απειλή.

Σχετικές ειδήσεις