ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Αυξήσεις στα εισιτήρια και τα διόδια

Νέα Υόρκη: Αυξήσεις στα εισιτήρια και τα διόδια

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μητροπολιτικής Αρχής Μεταφορών (ΜΤΑ) της Νέας Υόρκης ψήφισε υπέρ της αύξησης των ναύλων και των διοδίων στο δίκτυο μεταφορών που αφορά τα τρένα, τα λεωφορεία, τις γέφυρες και τις σήραγγες. Το βασικό εισιτήριο στο Μετρό και τα λεωφορεία θα παραμείνει στα $2,75, αλλά οι επιβάτες θα λαμβάνουν μικρότερο επιχορήγημα όταν αγοράζουν την «πληρωμή ανά διαδρομή» («pay-per-ride») MetroCard.

Συγκεκριμένα, όταν κάποιος βάζει $5,5 στην MetroCard, θα λαμβάνει μπόνους 5% σε σχέση με το 11% που θα ισχύει μέχρι τις 19 Μαρτίου. Το μπόνους είναι μια έκπτωση για όλους όσοι δεν αγοράζουν κάρτα απεριορίστων διαδρομών.

Η εβδομαδιαία MetroCard θα αυξηθεί κατά 1 δολάριο στα $32, ενώ η μηνιαία κατά 4,5 δολάρια στα $121, αναφέρει η New York Times.

H τελευταία αύξηση του ναύλου ήταν πριν δύο χρόνια όταν το βασικό εισιτήριο αυξήθηκε από τα $2,5 στα $2,75. Οι αξιωματούχοι της αρχής είχαν αναφέρει ότι η αύξηση του κόστους μετακίνησης ανά δύο χρόνια είναι απαραίτητη ώστε να αντισταθμίζεται το αυξανόμενο των παρερχομένων υπηρεσιών.

Οι πολιτειακοί ηγέτες συμφώνησαν στις τακτές αυξήσεις ως τμήμα του σχεδίου οικονομικής διάσωσης που είχε εγκριθεί από την Νομοθεσία της Νέας Υόρκης το 2009.

Αναφορικά με τις γέφυρες και τις σήραγγες, τα ηλεκτρονικά διόδια (E-ZPass) στη σήραγγα Κουίνς-Κέντρο (Queens-Midtown) και την γέφυρα Ρόμπερτ Φ. Κένεντι θα αυξηθούν κατά 22 σεντς στα $5,76. Στη γέφυρα Verrazano-Narrows Bridge, στην οποία συλλέγονται διόδια μόνο σε περίπτωση που κάποιος εισέρχεται στο Στάτεν Αϊλαντ, το κόστος των ηλεκτρονικών διοδίων θα αυξηθεί κατά 44 σεντς στα $11,52, ενώ η πληρωμή με μετρητά θα ανέλθει στα 17 δολάρια, αυξανόμενη κατά $1.

Επιπρόσθετες λεπτομέρειες για το κόστος των διοδίων σε συγκεκριμένες γέφυρες και σήραγγες είναι διαθέσιμες στην στην ιστοσελίδα της ΜΤΑ. (Metropolitan Transportation Authority).

Στα επιβατικά δρομολόγια του σιδηρόδρομου, το κόστος θα αυξηθεί κατά περίπου 4%. Από τη στιγμή που το κόστος των εισιτηρίων βασίζεται στην απόσταση της διαδρομής και την ώρα που αυτή λαμβάνει χώρα, το κόστος θα επηρεάσει διαφορετικά τους διαφορετικούς τύπους εισιτηρίων.

Αναφορικά με το μπόνους, αν, για παράδειγμα, βάλει κανείς αυτή τη στιγμή $27,75 στην MetroCard θα λάβει επιχορήγημα $3 στην κάρτα του, και το σύνολο στην κάρτα θα είναι $30,25, το οποίο θα πληρώσει για 11 διαδρομές. Υπό τις νέες συνθήκες, το επιχορήγημα θα μειωθεί στο 5%, όπως διαβάζουμε στον Εθνικό Κήρυκα Ν. Υόρκης.

Η αύξηση του κόστους για κάποιους Νεοϋορκέζους θα είναι πλέον πολύ υψηλό, ενώ διάφορα μέλη του Δ.Σ. και οργανώσεις που υπερασπίζονται την φτηνή μετακίνηση έχουν πιέσει τον δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάσιο να μειώσει κατά το ήμισυ το κόστος για τους πολίτες της Νέας Υόρκης που ζουν στο όριο της φτώχειας.

Σχετικές ειδήσεις