ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία συνεχίζει τις δολοφονίες αμάχων στη Συρία

Η Τουρκία συνεχίζει τις δολοφονίες αμάχων στη Συρία

Τουλάχιστον δέκα άμαχοι, περιλαμβανομένων επτά παιδιών, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές κοντά σε μια πόλη που παραμένει υπό την κατοχή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε χθες Σάββατο (28/1) το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι επιδρομές αυτές καταγράφηκαν την ώρα που οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προέλασαν και πλέον δεν απέχουν παρά λίγα χιλιόμετρα από την αλ Μπαμπ, προπύργιο του ISIS στην επαρχία του Χαλεπιού, ανέφερε η ίδια ΜΚΟ.

Τα αεροπορικά πλήγματα του συριακού καθεστώτος είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα παιδί στην Τάντιφ χθες, ενώ τουρκικές αεροπορικές επιδρομές είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, στην αλ Ουράιμα και στη Μπεζάα, κατά την ίδια πηγή.

Ο συριακός στρατός κατέλαβε τρία χωριά στην περιοχή από το βράδυ της Παρασκευής και απέχει πλέον περίπου 7 χιλιόμετρα από τη νοτιοδυτική αλ Μπαμπ, πρόσθεσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, που εξαπέλυσαν μια επιχείρηση στη βόρεια Συρία στα τέλη του Αυγούστου, συγκεντρώνονται από την πλευρά τους στα βόρεια της πόλης, ανέφερε η ΜΚΟ.

Η αλ Μπαμπ και τα προάστιά τους σφυροκοπούνται εδώ κι εβδομάδες από την Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας, της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος.

Στον συριακό πόλεμο, στον οποίο εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, η Ρωσία βοηθάει στρατιωτικά το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον των τζιχαντιστών και των ανταρτών, ενώ η Τουρκία προσφέρει στρατιωτική βοήθεια σε οργανώσεις ανταρτών που μάχονται εναντίον (και) των τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της Συρίας, κοντά στα συροτουρκικά σύνορα.

Προχθές Παρασκευή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για δέκα αμάχους νεκρούς, ανάμεσά τους ένα παιδί, σε αεροπορικές επιδρομές της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κι από οβίδες που έπληξαν την αλ Μπαμπ και τα περίχωρά της.

Η Άγκυρα εξαπέλυσε την 24η Αυγούστου μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας με τη συνεργασία οργανώσεων ανταρτών με στόχο να απωθηθούν τόσο το ISIS, όσο και οι κουρδικές οργανώσεις από την περιοχή των συνόρων.

Η Τουρκία και η Ρωσία διαπραγματεύθηκαν μια ανακωχή στη Συρία, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 30ή Δεκεμβρίου, και κατόπιν ενέτειναν τη συνεργασία τους. Οι δύο χώρες προχώρησαν στις πρώτες τους κοινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ISIS στην αλ Μπαμπ τη 18η Ιανουαρίου, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σχετικές ειδήσεις