ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Γαλλία: Απετράπη τρομοκρατική επίθεση – Τέσσερις τζιχαντιστές κατασκεύαζαν βόμβες

Συναγερμός στη Γαλλία: Απετράπη τρομοκρατική επίθεση – Τέσσερις τζιχαντιστές κατασκεύαζαν βόμβες

Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας 22χρονος και η 16χρονη φίλη του, συνελήφθησαν σήμερα (10/2) στο Μονπελιέ, στη νότια Γαλλία, ως ύποπτοι για τον σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

«Οι τέσσερις ύποπτοι -ηλικίας 16, 20,26 και 33 ετών- συνελήφθησαν μετά την αγορά ακετόνης» η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού, διευκρίνισε η ίδια πηγή, χαιρετίζοντας «την αποτροπή ενός σχεδίου επίθεσης».

Ο 22χρονος και η 16χρονη που συνελήφθησαν ήταν και οι δύο γνωστοί στις Αρχές για τις διασυνδέσεις τους με το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Οι αρχές βρήκαν εκρηκτικά και άλλα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή βόμβας στο σπίτι του νεαρού, ενώ η 16χρονη είχε εκφράσει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης την επιθυμία να φύγει για τη Συρία και το Ιράκ ή να πλήξει τη Γαλλία.

«Ενας από τους μέντορές της παρακολουθείτο από την Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφαλείας», τις γαλλικές υπηρεσίες Πληροφοριών, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο άνδρας αυτός είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να ανατιναχθεί.

Κατά τις έρευνες οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ποσότητα TATP, αυτοσχέδιας ισχυρής εκρηκτικής ύλης, που προτιμούν οι τζιχανιστικοί κύκλοι, καθώς και υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών: ακετόνη, οξυζενέ, σύριγγες και γάντια προστασίας.

Οι τέσσερις ύποπτοι σχεδίαζαν επίθεση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σύντομα, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει δυνατός ο εντοπισμός του στόχου της επίθεσης.

Το υπουργείο επιβεβαιώνει εξάλλου σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την πληροφορία της αστυνομίας για την παρασκευή εκρηκτικών από τους υπόπτους που συνελήφθησαν.

SCCZEN AP170502011246 620x310

Οι Αρχές, οι οποίες μέχρι πρόσφατα υποβάθμιζαν τη σημασία των νεαρών γυναικών, σήμερα τις θεωρούν εν δυνάμει επικίνδυνες όσο και οι άνδρες, κυρίως μετά τη σύλληψη τον Σεπτέμβριο 2016 στην περιοχή του Παρισιού μίας ομάδας γυναικών μετά την ανακάλυψη φιαλών υγραερίου σε αυτοκίνητο.

Μετά το κύμα των τζιχαντιστικών επιθέσεων το 2015 και 2016, που κόστισαν τη ζωή σε 238 ανθρώπους, η Γαλλία τελεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση μίας πολύ υψηλής τρομοκρατικής απειλής.

Σχετικές ειδήσεις