ΚΟΣΜΟΣ

Έξαλλος ο Ερντογάν με Γερμανία: Παρέχετε καταφύγιο σε τρομοκράτες - Τι απαντά το Βερολίνο

Έξαλλος ο Ερντογάν με Γερμανία: Παρέχετε καταφύγιο σε τρομοκράτες - Τι απαντά το Βερολίνο

«Να δικαστούν, καθώς βοηθούν και παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες», τόνισε ο «Σουλτάνος».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε σήμερα εναντίον της Γερμανίας, κατηγορώντας τις γερμανικές Αρχές ότι «παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες» κι υποστηρίζοντας ότι ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Die Welt, που έχει τουρκική και γερμανική υπηκοότητα κι ο οποίος προφυλακίστηκε στην Τουρκία, είναι Κούρδος αυτονομιστής και ταυτόχρονα «Γερμανός πράκτορας».

Οι γερμανικές Αρχές πρέπει «να δικαστούν, καθώς βοηθούν και παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες», κατήγγειλε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την ακύρωση στη Γερμανία των συγκεντρώσεων υπέρ του, όπου επρόκειτο να παραστούν Τούρκοι υπουργοί.

Γερμανία: «Παράλογες» οι κατηγορίες περί κατασκοπείας του δημοσιογράφου της Die Welt

«Παράλογες» χαρακτήρισε το Βερολίνο τις κατηγορίες του προέδρου της Τουρκίας ο οποίος χαρακτήρισε Κούρδο αυτονομιστή και «Γερμανό πράκτορα» τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ.

«Δεν συνελήφθη επειδή ήταν ανταποκριτής της Die Welt», δήλωσε νωρίτερα ο Ερντογάν σε μια τελετή απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη. «... Αλλά επειδή αυτό το άτομο κρυβόταν στην γερμανική πρεσβεία ως μέλος του PKK και ως ένας Γερμανός πράκτορας επί ένα μήνα. Όταν τους ζητήσαμε να μας τον παραδώσουν για να τον δικάσουμε, αυτοί αρνήθηκαν», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Αυτό είναι παράλογο», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε βραδινή του ανακοίνωση.

Σήμερα η ένταση μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας συνέχισε να κλιμακώνεται έπειτα από ακυρώσεις μιας σειράς πολιτικών συγκεντρώσεων υποστηρικτών του Ερντογάν στην Γερμανία, εξέλιξη που προκάλεσε την οργή του Τούρκου προέδρου.

Aποκλιμάκωση της έντασης με την Άγκυρα επιδιώκει το Βερολίνο

Νωρίτερα πάντως, η γερμανική κυβέρνηση απάντησε σε χαμηλούς τόνους στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν στην Τουρκία οι ακυρώσεις προεκλογικών εκδηλώσεων με μέλη της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανiα.

O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ δήλωσε χαρακτηριστικά στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ ότι η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον ούτε του Βερολίνου αλλά ούτε της Άγκυρας.

Αναφερόμενος σε Τούρκους αξιωματούχους, όπως τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την απαγόρευση των εκδηλώσεων στην πόλη Γκάγκεναου και στην Κολωνία, ο κ. Σέφερ επισήμανε ότι «κανείς δεν θα πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι πριν από λίγο καιρό, μία φράση της Μέρκελ εξόργισε τον Ερντογάν, ο οποίος στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, δεν δίστασε να απαντήσει σε έντονο ύφος στη Γερμανίδα καγκελάριο.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σχετικές ειδήσεις