ΚΟΣΜΟΣ

Όταν η Γαλλία «πνίγηκε» στο αίμα - Οι επιθέσεις που συγκλόνισαν τον πλανήτη (pics+vids)

Όταν η Γαλλία «πνίγηκε» στο αίμα - Οι επιθέσεις που συγκλόνισαν τον πλανήτη (pics+vids)

Από το Λονδίνο μέχρι το Παρίσι, η Ευρώπη έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα από την ισλαμική τρομοκρατία - Τουλάχιστον 230 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιθέσεις στη Γαλλία.

Υπό το φόβο μιας μόνιμης τρομοκρατικής απειλής τα δύο τελευταία χρόνια η Ευρώπη

Παγωμένη παρακολουθεί η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα γενικότερα μετά την τρομοκρατική επίθεση στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, που άφησε πίσω της έναν νεκρό αστυνομικό και δύο τραυματίες.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση που λαμβάνει χώρα στη Γαλλία, από μια σειρά ενεργειών που άρχισε το 2015, στο ευρύτερο πλαίσιο μιας έξαρσης της διεθνούς τρομοκρατίας, σε μεγάλο βαθμό υποκινούμενης από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ή άλλες ισλαμιστικές-τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Υπό αυτό το πλαίσιο, αξίζει να θυμηθεί κανείς τις προηγούμενες επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία και την Ευρώπη στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

7 Ιανουαρίου 2015: Ισλαμιστές τρομοκράτες επιχείρησαν να «φιμώσουν» τη σάτιρα του Charlie Hebdo

charlie

Ήταν Τετάρτη (07/01) όταν λίγο μετά τις 11:30, ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, εκτελώντας εν ψυχρώ 12 άτομα (ανάμεσά τους και δύο αστυνομικούς) και τραυματίζοντας άλλα 7, προκειμένου να «εκδικηθούν» για τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Κραύγαζαν «Αλλάχ Ακμπάρ», δηλαδή ο Θεός είναι μεγάλος, στο όνομα του προφήτη του Ισλάμ.

Ήταν η πρώτη επίθεση στην καρδιά του Παρισιού, προτρέποντας τους Γάλλους αρχικά και στη συνέχεια όλο τον κόσμο, να φωνάξει «Je suis Charlie», στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά της τρομοκρατίας.

Διαβάστε περισσότερα για την επίθεση στο Charlie Hebdo και όλα όσα ακολούθησαν ΕΔΩ

26 Ιουνίου 2015: Επίθεση τζιχαντιστών σε εργοστάσιο - Αποκεφάλισαν άνδρα και κρέμασαν το κεφάλι του στην είσοδο

Δύο άνδρες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο μπήκαν στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου χημικών «Air Products» γύρω στις 10.00 το πρωί (τοπική ώρα) στην πόλη Saint-Quentin-Fallavier (νοτιο-ανατολική Γαλλία, κοντά στη Λιόν και την Γκρενόμπλ), ενώ προηγουμένως είχαν πετάξει εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ένας από τους δύο δράστες κατέβηκε από το όχημα και στη συνέχεια αποκεφάλισε έναν άνδρα.

XIMIKA

Στη συνέχεια κάρφωσε το κεφάλι στο φράχτη στην είσοδο του εργοστασίου και ύψωσε δίπλα δύο σημαίες του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Γιασίν Σαλχί, ο ύποπτος που έχει συλληφθεί από τις γαλλικές Αρχές και θεωρείται ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο εργοστάσιο χημικών, είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

PRO

Γνωστός και μη εξαιρετέος στις μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας, δεν φέρεται να συμμετείχε σε παλαιότερες τρομοκρατικές επιθέσεις. Για τις γαλλικές Αρχές ο Σαλχί συγκαταλέγεται στους «σκληρούς μουσουλμάνους».

13 Νοεμβρίου 2015: Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι που συγκλόνισε και άλλαξε την ανθρωπότητα

Ήταν ο υψηλότερος φόρος αίματος από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τη Γαλλία, όπου οι τρομοκράτες αιματοκύλησαν την καρδιά της Ευρώπης μέσα σε μόλις 23 λεπτά, τη «μαύρη» Παρασκευή της 13ης Νοεμβριου.

Οι τζιχαντιστές χτύπησαν σε έξι διαφορετικά σημεία στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας συγκλονίζοντας από την ομότητα και το συντονισμό των επιθέσεων τους ολόκληρο τον πλανήτη.

gallia1

Ο απολογισμός από τα τυφλά χτυπήματα ήταν τραγικός, με 130 άτομα να χάνουν τη ζωή τους, ενώ περίπου 99 τραυματίστηκαν.

Διαβάστε περισσότερα για το τρομοκρατικό χτήπημα στο Παρίσι ΕΔΩ

14 Ιουλίου 2016: Νύχτα τρόμου με δεκάδες νεκρούς στη Νίκαια της Γαλλίας

gallia2

Ακριβώς οκτώ μήνες και μία ημέρα από τη σφαγή, στο όνομα του ISIS, με τους 130 νεκρούς στο Παρίσι, ο τρόμος επέστρεψε στη Γαλλία. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο ενός «μοναχικού λύκου» της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας βρέθηκε η Νίκαια.

Οδηγώντας μια νταλίκα 25 τόνων φορτωμένη με όπλα και χειροβομβίδες, ο δράστης έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος που αμέριμνο παρακολουθούσε υπερθέαμα πυροτεχνημάτων της Ημέρας της Βαστίλης στη διάσημη παραλιακή "Promenade des Anglais" της Κυανής Ακτής.

nikaia

Με πατημένο το γκάζι διήνυσε μια απόσταση πάνω από 100 μέτρα, λιώνοντας και παρασέρνοντας αθώους ανθρώπους. Τουλάχιστον 86 σκοτώθηκαν -ανάμεσά τους πολλά παιδιά- και 434 τραυματίστηκαν.

Διαβάστε ΕΔΩ το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια.

3 Φεβρουαρίου 2017: Η τρομοκρατική επίθεση στο Λούβρο ξύπνησε εφιάλτες στη Γαλλία

Άνδρας προσπάθησε κραδαίνοντας μια ματσέτα να μπει στο μουσείο του και τραυματίστηκε σοβαρά στην κοιλιακή χώρα από πυρά στρατιωτών.

louvro

Ο δράστης επιτέθηκε με ματσέτα σε έναν στρατιώτη, στην είσοδο του Λούβρου φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ». Άλλοι στρατιώτες τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν σοβαρά στην κοιλιακή χώρα.

Από την επίθεση με ματσέτα ένας στρατιώτης χρειάστηκε πέντε ράμματα στο κεφάλι.

18 Μαρτίου 2017: Τζιχαντιστής προσπάθησε να αιματοκυλήσει το αεροδρόμιο Ορλί

Περίπου στις 09:30 (ώρα Ελλάδας), «ένας άνδρας άρπαξε ένα όπλο από έναν στρατιωτικό και στη συνέχεια κατέφυγε μέσα σε ένα κατάστημα του αεροδρομίου, πριν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας».

ORLI

Ο δράστης ονομαζόταν Ζιγέντ Μπεν Μπελγκασέμ, ήταν 39 ετών, γεννημένος στο Παρίσι και ζούσε στην περιοχή Βαλ Ντ΄Ουάζ.

Μάλιστα, ο 39χρονος Ζιγέντ βρισκόταν υπό δικαστικό έλεγχο για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, ενώ είχε στενές σχέσεις με το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Ο ίδιος φέρεται, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής αστυνομίας, να είχε διαπράξει στο παρελθόν ένοπλες ληστείες.

Διαβάστε ΕΔΩ το χρονικό της επίθεσης στο αεροδρόμιο

20 Απριλίου 2017: Νέα επίθεση τζιχαντιστών στο Παρίσι - Ένας αστυνομικός νεκρός και δύο τραυματίες

Ανταλλαγή πυροβολισμών, μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού. Νεκροί ένας αστυνομικός και ένας εκ των δραστών που ήταν γνωστός στις Αρχές. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

parisi1

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά ενόπλων στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων το βράδυ της Πέμπτης.

Ένας εκ των δραστών που άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών είναι νεκρός, ενώ παράλληλα η αστυνομία της Γαλλίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για το δεύτερο, ο οποίος - σύμφωνα με αστυνομική πηγή - έφτασε στη χώρα με τρένο μέσω Βελγίου.

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της επίθεσης:

Διαβάστε ΕΔΩ το χρονικό της επίθεσης

Δείτε στο βίντεο ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία:

Σχετικές ειδήσεις