ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος συναγερμός: Εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Παγκόσμιος συναγερμός: Εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Η Πιονγκ Γιανγκ εκτόξευσε πύραυλο ο οποίος κατέπεσε σε ιαπωνικά χωρικά ύδατα

Η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (23:41 τοπική ώρα, 17:41 ώρα Ελλάδας) ο οποίος κατέπεσε στη θάλασσα ανοικτά των ανατολικών της ακτών, μεταδίδει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας.

Την πληροφορία ότι η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο δημοσιοποίησε νωρίτερα το Τόκιο, όπου ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε πως ο πύραυλος αυτός κατέπεσε πιθανόν εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Ο Άμπε τόνισε ότι το Τόκιο θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ιαπώνων.

Ο Άμπε δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κλιμακώσει την πίεση που ασκεί στη Βόρεια Κορέα, μετά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε.

Η εκτόξευση, αργά το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα), η οποία ακολούθησε την πρόσφατη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), δείχνει ότι «η απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας είναι σοβαρή και πραγματική», δήλωσε ο Άμπε στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ιαπωνίας.

«Όσο η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να προχωρά σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες, δεν μπορεί να αποφευχθεί η συνέχιση της στενής επαφής με τη διεθνή κοινότητα — ξεκινώντας με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία — και η κλιμάκωση της πίεσης» που ασκείται στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο πύραυλος ενδέχεται να έφθασε σε ύψος μεγαλύτερο των 3.000 χιλιομέτρων, δήλωσε αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τη δημόσια ιαπωνική τηλεόραση, το δίκτυο NHK. Μάλιστα, ο πύραυλος έκανε μια πτήση που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά και κατέπεσε στα ύδατα της Ιαπωνίας, εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης (ΑΟΖ), χωρίς πάντως να αναφερθούν ζημιές.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επίσης επιβεβαίωσε την πληροφορία, σημειώνοντας ότι εντόπισε την εκτόξευση ενός βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου και ότι βρίσκεται στη διαδικασία της αποτίμησης της τροχιάς που διέγραψε και άλλων στοιχείων της πτήσης για να συγκεντρώσει σαφέστερες πληροφορίες, όπως γνωστοποίησε ο πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εντοπίσαμε την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Αξιολογούμε την κατάσταση και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες σύντομα», πρόσθεσε ο πλοίαρχος Ντέιβις.

Η νέα εκτόξευση σημειώθηκε μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη επιτυχή δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από την Πιονγκγιάνγκ.

Σχετικές ειδήσεις