ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος για τα σχέδια Μακρόν να δώσει στη Μπριζίτ επίσημο ρόλο «Πρώτης Κυρίας»

Σάλος για τα σχέδια Μακρόν να δώσει στη Μπριζίτ επίσημο ρόλο «Πρώτης Κυρίας»

Τις έντονες αντιδράσεις πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και της γαλλικής κοινής γνώμης, έχε προκαλέσει η πρόθεση του Εμανουέλ Μακρόν να δώσει επίσημο ρόλο «Πρώτης Κυρίας» στη σύζυγό του, Μπριζίτ.

Ήδη περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει σχετική αίτηση με την οποία εναντιώνονται σε αυτή την απόφαση του Γάλλου προέδρου, την ώρα μάλιστα που η δημοτικότητα του Μακρόν μειώνεται με αξιοσημείωτους ρυθμούς, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μακρόν υποσχέθηκε να «αποσαφηνίσει» τον ρόλο της συζύγου του, δίνοντάς την έναν επίσημο τίτλο, και περιέγραψε την σημερινή κατάσταση ως «μία είδους γαλλικής υποκρισίας».

Ούτε το γαλλικό Σύνταγμα ούτε το πρωτόκολλο επιτρέπουν στην σύντροφο του εκάστοτε προέδρου να έχει έναν επίσημο ρόλο. Δικαιούνται ένα γραφείο, υπαλλήλους, άνδρες ασφαλείας που πληρώνονται από τον προϋπολογισμό της γαλλικής προεδρίας, κόστος που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 450.000 ευρώ ετησίως, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η δημιουργία ενός επίσημου τίτλου, όμως, θα προέβλεπε τη δημιουργία ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για την σύντροφο του προέδρου. Στις ΗΠΑ, η «Πρώτη Κυρία» Μελάνια Τραμπ διαθέτει μία ομάδα 12 υπαλλήλων και επίσημο τίτλο, όπως προβλέπει η νομοθεσία του 1978.

Σχετικές ειδήσεις