ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο Τραμπ προς Κιμ Γιονγκ Ουν: Αν τολμήσεις να επιτεθείς θα το μετανιώσεις πικρά

Τελεσίγραφο Τραμπ προς Κιμ Γιονγκ Ουν: Αν τολμήσεις να επιτεθείς θα το μετανιώσεις πικρά

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χωρίς υπεκφυγές ότι ελπίζει πως η ηγεσία της Βόρειας Κορέας αντιλαμβάνεται «πλήρως» τη βαρύτητα των προειδοποιήσεών του προς την Πιονγκγιάνγκ ώστε να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.

«Ελπίζω ότι οι Βορειοκορεάτες θα καταλάβουν πλήρως τη βαρύτητα αυτού που είπα, και αυτό που είπα είναι αυτό που εννοώ», τόνισε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους από τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του γηπέδου γκολφ του στο Νιού Τζέρσεϊ όπου κάνει διακοπές.

«Αυτές οι λέξεις γίνονται εύκολα αντιληπτές», πρόσθεσε ο ίδιος, διαμηνύοντας πως εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφασίσει να επιτεθεί στο Γκουάμ, «θα το μετανιώσει».

3500

«Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί μια λύση», τόνισε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

«Κανείς δεν αγαπά μια ειρηνική λύση περισσότερο από τον πρόεδρο Τραμπ, σας διαβεβαιώ», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σι Τζινπίνγκ: Το πυρηνικό ζήτημα με τη Βόρεια Κορέα πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά

Το πυρηνικό ζήτημα με τη Βόρεια Κορέα πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά, δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες (12/8) και κάλεσε την «αρμόδια πλευρά» να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Χθες Παρασκευή ο Τραμπ διατύπωσε μια νέα απειλή εναντίον της Βόρειας Κορέας λέγοντας πως οι αμερικανικές στρατιωτικές επιλογές είναι «κλειδωμένες και οπλισμένες», ενώ η Πιονγκγιάνγκ τον κατηγόρησε ότι οδηγεί την κορεατική χερσόνησο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου και παγκόσμιες δυνάμεις εξέφρασαν ανησυχία.

Ο Σι είπε στον Τραμπ πως είναι προς το κοινό συμφέρον τόσο της Κίνας όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτύχουν την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και να προστατεύσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα εκεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

598e85f7dda4c82e378b4567

«Η αρμόδια πλευρά πρέπει αυτή τη στιγμή να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει λέξεις και πράξεις που παροξύνουν τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο», μετέδωσε η τηλεόραση παραφράζοντας τον Σι.

Η τελική επίλυση του πυρηνικού ζητήματος πρέπει να γίνει πολιτικά μέσω συνομιλιών και η Κίνα είναι πρόθυμη να διατηρήσει την επικοινωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού ώστε να ασκήσουν πίεση για να υπάρξει η κατάλληλη έκβαση, πρόσθεσε ο Σι.

Σύμφωνα πάντα με την κινεζική κρατική τηλεόραση, ο Τραμπ είπε στον Σι πως κατανοεί πλήρως τον ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα στο βορειοκορεατικό πυρηνικό ζήτημα.

598e1562dda4c8ba6c8b4567

Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) της ΕΕ τη Δευτέρα 14 Αυγούστου για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, αναφέρει μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα απόψε.

«Μετά τις συνομιλίες της στη Μανίλα, στο περιθώριο του περιφερειακού φόρουμ της ASEAN η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Φεντερίκα Μογκερίνι αποφάσισε να συγκαλέσει μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας τη Δευτέρα 14η Αυγούστου για να συζητηθούν τα πιθανά επόμενα βήματα στην κατάσταση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας», αναφέρει η ανακοίνωση.

598d89cddda4c871518b4567

Η κρίση γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας κλιμακώθηκε μετά τον νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, σε αντίδραση για τις δοκιμές βορειοκορεατικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τον Ιούλιο.

Η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ, κάτι που ώθησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιήσει την Τρίτη πως η Ουάσιγκτον θα αντιδράσει με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί» αν η Βόρεια Κορέα απειλήσει τους Αμερικανούς ή συμμάχους τους. Ανταπαντώντας, η Πιονγκγιάνγκ δημοσιοποίησε ένα σχέδιο επίθεσης στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού, όπου βρίσκονται πολλές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Νωρίτερα απόψε, ο αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε πως εάν ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επιτεθεί στο Γκουάμ, «θα το μετανιώσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις