ΚΟΣΜΟΣ

Ο Φελίπε σπάει το πρωτόκολλο - Θα παραστεί σε εκδήλωση κατά της τρομοκρατίας

Ο Φελίπε σπάει το πρωτόκολλο - Θα παραστεί σε εκδήλωση κατά της τρομοκρατίας

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ισπανικής δημοκρατίας που παρίσταται ο βασιλέας σε μία τέτοια εκδήλωση.

O βασιλέας της Ισπανίας Φίλιπος ΣΤ' θα παρευρεθεί στην εκδήλωση κατά της τρομοκρατίας που θα διοργανωθεί στη Βαρκελώνη, προκειμένου να εκφρασθεί με ρητό τρόπο η καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας στην Καταλανική πρωτεύουσα και στο Καμπρίλς. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ισπανικής δημοκρατίας που παρίσταται ο βασιλέας σε μία τέτοια εκδήλωση, μολονότι ως πρίγκιπας ακόμη ο Φελίπε είχε παρευρεθεί και στην ανάλογη κινητοποίηση στη Μαδρίτη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004.

Η εκδήλωση του Σαββάτου, που διοργανώνουν από κοινού η καταλανική κυβέρνηση και η δημαρχία της Βαρκελώνης, θα διασχίσει το κέντρο της πόλης έως την τραγική σκηνή της Πλατείας της Καταλούνια, υπό το σύνθημα «Δεν φοβάμαι» (No tinc por). Ο βασιλικός οίκος των Βουρβόνων επιβεβαίωσε την παρουσία του Φελίπε μετά την ανακοίνωση του Μεγάρου Μονκλόα πως στην εκδήλωση θα παραστεί ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και άλλα μέλη της κυβέρνησης.

ισπανια 1

Μάλιστα, ο Ραχόι ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα διαθέσει ένα αεροσκάφος για να μεταβούν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες και των άλλων κομμάτων στη Βαρκελώνη. Στην εκδήλωση θα παρίστανται φυσικά ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης (Generalitat) της Καταλωνίας Κάρλες Πιτζεμόντ και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου και σύμπαντα τα κόμματα της Καταλωνίας, περιλαμβανομένων και των αντικαπιταλιστών της CUP.

Αρχικά η CUP είχε ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να συμμετέχει στην εκδήλωση εάν παρίσταται και ο Φελίπε (του οποίου τον βασιλικό οίκο κατηγορούν για τις σχέσεις του με τους αντίστοιχους του Περσικού Κόλπου, που «χρηματοδοτούν» όπως ισχυρίζονται της ισλαμικής τρομοκρατίας), αλλά και ο Ραχόι. Μετά τη συμφωνία πως στην κορυφή της πορείας θα βρίσκονται οι «πραγματικοί ήρωες» εκείνης της ημέρας, οι καταλανοί αστυνομικοί Mossos d'Esquadra και η Δημοτική Αστυνομία, οι πρώτες βοήθειες και οι καταστηματάρχες, η CUP υπαναχώρησε και ανακοίνωσε την παρουσία της στην εκδήλωση.

ισπανια 2 copy

Βέβαια, την περασμένη Παρασκευή ο Φελίπε, πλάι στους Ραχόι και Πιτζεμόντ, ηγήθηκε της πρώτης εκδήλωσης κατά της τρομοκρατίας και την επομένη επισκέφθηκε μαζί με τη σύζυγό του Λετίθια ορισμένους από τους τραυματίες στα νοσοκομεία Μαρ και Σαντ Πάου, ενώ την περασμένη εβδομάδα παρίστατο και στην δοξολογία στον καθεδρικό της Σαγράδα Φαμίλια μαζύ με εκπροσώπους των αρχών.

Ως πρίγκιπας ο Φελίπε είχε παραστεί και στις εκδηλώσεις καταδίκης της τρομοκρατίας και το 2004, μετά τις αιματηρές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου. Ήταν η πρώτη φορά που μέλος της βασιλικής οικογένειας συμμετείχε σε μία τέτοια πορεία, καθώς στα σχεδόν 40 χρόνια της βασιλείας του ο πατέρας του Χουάν Κάρλος δεν είχε παραστεί σε καμία.

Σχετικές ειδήσεις