ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για νέα εκτόξευση πυραύλου από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας

Φόβοι για νέα εκτόξευση πυραύλου από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας

Η Νότια Κορέα αναμένει πως το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν πρόκειται να εκτοξεύσει και νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στις 9 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την επέτειο από την ίδρυση της χώρας.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Φαίνεται πως δεν απομένει πολύς χρόνος προτού η Βόρεια Κορέα επιτύχει τον πλήρη πυρηνικό εξοπλισμό της» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Lee Nak-yon κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους υπουργούς άμυνας, στη Σεούλ.

«Απαιτείται η λήψη ειδικών μέτρων, άμεσα, προκειμένου να σταματήσει κάποιος τη θρασύτητά τους», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε- Ιν συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στο Βλαδιβοστόκ, όπου συμμετείχαν σε ένα οικονομικό φόρουμ με οικοδεσπότη τον Ρώσο πρόεδρο.

Μετά τη συνάντηση, οι Abe και Moon προχώρησαν σε ανακοινώσεις, όπου ανέφεραν ότι «τώρα είναι η ώρα για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις και τις πιέσεις ενάντια στη Βόρεια Κορέα».

Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν ότι θα συνεργαστούν από κοινού προς την επίτευξη αυτού του σκοπού, όπως τόνισε εκπρόσωπός τους.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος συναντήθηκε και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το πρωί της Πέμπτης (7/9), με τον Ρώσο πρόεδρο να εκφράζει την εκτίμηση ότι η κρίση μπορεί να λυθεί με διπλωματικά μέσα και να προσθέτει πως η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να επιθυμεί να αποκλιμακωθεί η ένταση με τη Βόρεια Κορέα.

«Είναι αδύνατο να τους τρομάξουμε», υπογράμμισε ο Πούτιν, ενώ εξήγησε ότι ως κίνητρο για το πάγωμα των προγραμμάτων αυτών προσφέρεται στην Πιονγκγιάνγκ η άρση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Όμως τα οικονομικά οφέλη στα μάτια της Βόρειας Κορέας δεν αντισταθμίζουν τους κίνδυνους για την ασφάλειά της.

«Τους λέμε ότι δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι θα ζήσετε καλύτερα, θα έχετε νόστιμο και καλό φαγητό στο τραπέζι σας, θα ντύνεστε καλύτερα, όμως το επόμενο βήμα, πιστεύουν, θα είναι μια πρόσκληση στο νεκροταφείο. Και δεν θα συμφωνήσουν ποτέ σε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, σε σημερινές δηλώσεις της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι αποκάλυψε ότι οι Βρυξέλλες προετοιμάζει νέες κυρώσεις σε απάντηση στη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Ενίσχυση των κυρώσεων εξετάζουν οι Βρυξέλλες

«Σήμερα θα προτείνω στους υπουργούς να εργαστούμε τις επόμενες ημέρες ώστε να ενισχύσουμε τις αυτόνομες κυρώσεις της ΕΕ», δήλωσε η Μογκερίνι προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Τάλιν.

Η Μογκερίνι εκτίμησε ότι πρέπει «να ενισχύσουμε την οικονομική πίεση στη Βόρεια Κορέα, υποστηρίζοντας μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υιοθετώντας πιο σκληρά οικονομικά μέτρα», περιλαμβανομένων κυρώσεων από την ίδια την ΕΕ.

«Η ευρωπαϊκή γραμμή είναι απολύτως ξεκάθαρη αναφορικά με το θέμα αυτό: μεγαλύτερη οικονομική πίεση, περισσότερη διπλωματική πίεση και ενότητα με τους περιφερειακούς και διεθνείς μας εταίρους», εξήγησε.

Πρέπει «να αποφύγουμε να εισέλθουμε σε ένα σπιράλ στρατιωτικής αντιπαράθεσης που θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για όλο τον κόσμο», εκτίμησε η Μογκερίνι.

Με πληροφορίες από CNN, ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις