ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Έντονη ανησυχία» προκάλεσε στο Παρίσι η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου - Το σχόλιο του Τραμπ

Ιράν: «Έντονη ανησυχία» προκάλεσε στο Παρίσι η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου - Το σχόλιο του Τραμπ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέφρασε το Σάββατο (23/9/2017) την έντονη ανησυχία του για τη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε το Ιράν και προέτρεψε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να προετοιμάσει μια πλήρη αναφορά σχετικά με την εκτόξευση.

«Η Γαλλία ζητεί το Ιράν να σταματήσει κάθε αποσταθεροποιητική δραστηριότητα στην περιοχή», ανέφερε η εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας Ανιές Ροματέ-Εσπάν σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Κε ντ' Ορσέ.

Το μεγαλύτερο μέρος των κυρώσεων του ΟΗΕ ήρθη πριν από 18 μήνες βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Όμως στην Ισλαμική Δημοκρατία εξακολουθούν να επιβάλλονται εμπάργκο όπλων και άλλοι περιορισμοί, οι οποίοι από τεχνικής άποψης δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας.

Ο Γκουτέρες ενημερώνει κάθε έξι μήνες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας, την τήρηση των κυρώσεων και των περιορισμών που παραμένουν σε ισχύ.

Το Ιράν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δοκίμασε επιτυχώς έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο με δραστικό βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων, ενώ διατράνωσε ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει το οπλοστάσιο που διαθέτει, αψηφώντας τις πιέσεις των ΗΠΑ.

Τραμπ: Δεν έχουμε στ΄ αλήθεια κάποια συμφωνία

Η νέα δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν θέτει υπό αμφισβήτηση τη διεθνή συμφωνία του 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, διεμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε ταυτόχρονα το Ιράν ότι συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα.

«Το Ιράν μόλις δοκίμασε έναν βαλλιστικό πύραυλο ικανό να πλήξει το Ισραήλ. Συνεργάζεται επίσης με τη Βόρεια Κορέα. Δεν έχουμε στ' αλήθεια μια συμφωνία!» έγραψε ο ρεπουμπλικάνος στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις