ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στην Καταλονία: Παραδόθηκε στις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν

Ραγδαίες εξελίξεις στην Καταλονία: Παραδόθηκε στις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν

Ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν παραδόθηκε στην βελγική αστυνομία, μετέδωσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας VRT επικαλούμενη πηγή.

Σύμφωνα με το BBC, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας, στις βελγικές αρχές παραδόθηκαν και άλλοι τέσσερις πρώην υπουργοί της κυβέρνησής του, οι οποίοι τον είχαν ακολουθήσει στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως εισαγγελείς στις Βρυξέλλες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 15:00 ώρα Ελλάδος σχετικά με τον Πουτζντεμόν, εναντίον του οποίου η Μαδρίτη έχει εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί σε βάρος του και τεσσάρων "υπουργών" του που βρίσκονται στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τους βελγικούς κανονισμούς, οι εισαγγελείς πρέπει να παραπέμψουν τους υπόπτους ενώπιον δικαστή, ο οποίος έχει 24 ώρες για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης. Τυχόν εφέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία μέχρι 45 ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως ο Πουτζντεμόν είχε καταφύγει στο Βέλγιο μετά την καθαίρεση της κυβέρνησής του έπειτα από την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, από όπου έκανε έκκληση για ένα ενωμένο πολιτικό μέτωπο στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου.

Δημοσκόπηση Καταλονία: Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας θα κερδίσουν στις εκλογές

Νωρίτερα σε δημοσκόπηση που βγήκε την Κυριακή (5/11), τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα κερδίσουν στις τοπικές εκλογές τον Δεκέμβριο αλλά θεωρείται απίθανο να λάβουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα La Vanguardia.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας GAD3 που διεξήχθη σε δείγμα 1.233 ερωτηθέντων μεταξύ 30ης Οκτωβρίου και 3ης Νοεμβρίου, τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας:

Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Καταλανικό Κόμμα (PDeCAT) και Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας (CUP) εκτιμάται ότι θα κερδίσουν στις εκλογές λαμβάνοντας 66 έως 69 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο.

Σχετικές ειδήσεις