ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Ποιες πόλεις κινδυνεύουν περισσότερο από το λιώσιμο των πάγων

NASA: Ποιες πόλεις κινδυνεύουν περισσότερο από το λιώσιμο των πάγων

Η NASA παρουσίασε ένα εργαλείοπου κάνει προγνώσεις και αποκαλύπτει ποιες πόλεις θα επηρεαστούν από το λιώσιμο των πάγων

Με βάση την περιστροφή της Γης και τα αποτελέσματα της βαρύτητας, το εργαλείο θα προβλέπει τους κινδύνους πλημμυρών κατά μήκος των παράκτιων περιοχών, εντοπίζοντας τους παγετώνες που απειλούν συγκεκριμένες αστικές περιοχές και πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Ο ερευνητής Erik Ivins δήλωσε: «Οι πόλεις και οι χώρες που επενδύουν σε αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να σκεφτούν και τα ρίσκα που θα αντιμετωπίζουν σε εκατό χρόνια από τώρα. Με το νέο εργαλείο θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν από ποιους πάγους κινδυνεύουν και ως εκ τούτου να πάρουν τα μέτρα τους».

Για παράδειγμα, το Λονδίνο θα μπορούσε να επηρεαστεί από το λιώσιμο των πάγων στο βορειοδυτικό τμήμα του πάγου της Γροιλανδίας, που θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αντίθετα, η Νέα Υόρκη απειλείται περισσότερο από την περιοχή που βρίσκεται βόρεια και ανατολικά, όπως μεταδίδει το BBC.

Το λιώσιμο των πάγων στη βορειοανατολική και βορειοδυτική πλευρά της Ανταρκτικής αναμένεται ότι θα επηρεάσει έντονα τη στάθμη της θάλασσας στο Σίδνεϊ.

Ο καθηγητής Eric Larour, ανέφερε στο πλαίσιο των ερευνών πως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να επηρεαστεί από τρεις παράγοντες, ο ένας εκ των οποίων είναι η βαρύτητα.

Όπως εξηγεί, οι επιφάνειες πάγου είναι τεράστιες μάζες που ασκούν έλξη στον ωκεανό. Όταν οι πάγοι συρρικνωθούν, η έλξη αυτή μειώνεται και η θάλασσα απομακρύνεται από τις μάζες.

Ακόμα ένας καθοριστικός παράγοντας για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών είναι η περιστροφή της γης. Καθώς η γη περιστρέφεται, οι μάζες πάγου στην επιφάνειά της αλλάζουν θέση και κατά συνέπεια αναδιανέμεται και το νερό στη γη.

Σχετικές ειδήσεις