ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός: Ύποπτη σιγή των Μέσων προπαγάνδας του ISIS για περισσότερες από 24 ώρες

Συναγερμός: Ύποπτη σιγή των Μέσων προπαγάνδας του ISIS για περισσότερες από 24 ώρες

Τα διαδικτυακά, προπαγανδιστικά μέσα και οι δίαυλοι επικοινωνίας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) σίγησαν μυστηριωδώς για περισσότερες από 24 ώρες, χθες και σήμερα (22 και 23 Νοεμβρίου), μια «σιωπή» χωρίς προηγούμενο, όπως ανέφερε ένας ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ριζοσπαστικοποίησης.

Η εξτρεμιστική οργάνωση, που χρησιμοποιεί κυρίως την κρυπτογραφημένη εφαρμογή Telegram για να μεταδίδει καθημερινά πληροφορίες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της και να αναλαμβάνει την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις, δεν έκανε καμία ανακοίνωση από τις 11.00 (ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης, μέχρι τις 12.01 σήμερα.

«Η επιβράδυνση της ροής πληροφορίων στα μέσα ενημέρωσης του ISIS ήταν σημαντική τις τελευταίες εβδομάδες», σημείωσε ο Τσάρλι Γουίντερ, ερευνητής στο Διεθνές Κέντρο Μελετών για τη Ριζοσπαστικοποίηση και την Πολιτική Βία. «Όμως ουδέποτε πέρασαν 24 ώρες πλήρους σιωπής» εκ μέρους της οργάνωσης, πρόσθεσε.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας του ISIS στο Telegram φιλοξενούν γενικά περισσότερα από 10 μηνύματα ημερησίως, από ηχογραφημένες ανακοινώσεις σε πολλές γλώσσες που αφορούν τις στρατιωτικές «επιτυχίες» των τζιχαντιστών μέχρι φωτογραφίες από την καθημερινότητα των αμάχων που ζούσαν στο «χαλιφάτο».

Την Τετάρτη, η οργάνωση ήταν ενεργή στο διαδίκτυο επί περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια σταμάτησε η ροή πληροφοριών μέχρι σήμερα, οπότε μεταδόθηκε μια τετράλεπτη, ηχογραφημένη «είδηση», στα αραβικά, που αφορούσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.

Το ISIS έχει απωλέσει σχεδόν όλα τα εδάφη που κατάκτησε το 2014 στο Ιράκ και τη Συρία. Ελέγχει μόνο μερικούς θύλακες, στην έρημο πάνω στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται τους τζιχαντιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στοχοθετεί ειδικά εκείνα τα μέλη του ISIS που ασχολούνται με την προπαγάνδα της οργάνωσης, κάτι που ενδεχομένως εξηγεί αυτήν την ασυνήθιστη «σιωπή».

«Η υποδομή των μέσων ενημέρωσης του ISIS έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα τους τελευταίους μήνες και, λόγω αυτού, τα πράγματα αλλάζουν», εξήγησε ο Γουίντερ. Το ISIS ενδέχεται να προσπαθεί αυτήν την περίοδο να μεταφέρει σε άλλη περιοχή τα προπαγανδιστικά γραφεία του ή τα μέλη του. Ενδέχεται όμως επίσης να επιχειρεί να εφαρμόσει μια νέα στρατηγική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις