ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: «Η Βρετανία οδεύει προς την οικονομική καταστροφή»

Brexit: «Η Βρετανία οδεύει προς την οικονομική καταστροφή»

Η Βρετανία δεν έχει πραγματοποιήσει επίσημη ανάλυση ανά τομέα για τον αντίκτυπο που θα έχει η αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βρετανική οικονομία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο επί του παρόντος.

Τα σχόλιά του πυροδότησαν αντιδράσεις αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην περίπλοκη διαδικασία διαζυγίου, σε μια εποχή κατά την οποία οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες έχουν καθυστερήσει λόγω διαμάχης για το πώς θα διευθετηθούν τα ιρλανδικά σύνορα μετά το Brexit.

«Δεν υπάρχει εκτίμηση για τον συστημικό αντίκτυπο, εξ’ όσων γνωρίζω», δήλωσε ο Ντέιβις σε επιτροπή του κοινοβουλίου, λέγοντας ότι θα είναι πιο κατάλληλο να διενεργηθεί μια τέτοια ανάλυση αργότερα κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Άμεση ήταν η αντίδραση άλλων μελών επιτροπής, που υποστήριξαν ότι ο Ντέιβις αντικρούει προηγούμενη δήλωσή του ότι η κυβέρνηση είχε πολύ λεπτομερείς αναλύσεις για τον αντίκτυπο από το Brexit.

«Είτε είναι αποτέλεσμα ανικανότητας είτε ανειλικρίνειας, ο Ντέιβιντ Ντέιβις παραπλανεί το κοινοβούλιο από την αρχή», δήλωσε η Βέρα Χόμπχάουζ, μέλος της επιτροπής του Brexit από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.

«Είναι απίστευτο που αυτές οι πολυδιαφημισμένες εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο δεν υπάρχουν καν, το οποίο σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ιδέα τι θα κάνουν στη χώρα τα σχέδιά της για το Brexit».

Το κοινοβούλιο μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία του Brexit, μπλοκάροντας ή τροποποιώντας τη νομοθεσία που η κυβέρνηση έχει προτείνει για να θέσει σε ισχύ το διαζύγιο.

Ο Ντέιβις και η ομάδα των υπουργών του έχουν δηλώσει ότι η ανάλυση ανά τομέα δεν είναι η επίσημη εκτίμηση για τον αντίκτυπο – ένα τεχνικού χαρακτήρα έγγραφο που κατατίθεται στο κοινοβούλιο – και ότι η δημοσιοποίηση της δουλειάς που έχουν κάνει μπορεί να υπονομεύσει τη διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας.

Ωστόσο, οι βουλευτές πιέζουν την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει μια περίληψη της ανάλυσής της στην επιτροπή. Σήμερα, παραπονέθηκαν ότι η ανάλυση που τους έχει δοθεί είναι ατελής και ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες.

«Σε κάποια φάση θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ποσοτικοποιήσουμε τον αντίκτυπο από διάφορες εκβάσεις της διαπραγμάτευσης όσο προχωρούμε σε αυτές – λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν έχουμε ακόμα ξεκινήσει τη δεύτερη φάση (των διαπραγματεύσεων)», δήλωσε ο Ντέιβις αναφερόμενος στη δεύτερη φάση των συνομιλιών που θα επικεντρωθούν στο εμπόριο.

Δήλωσε ότι αυτές οι εκτιμήσεις θα εξετάζουν τον αντίκτυπο διαφορετικών εκβάσεων σε τομείς, όπως αυτούς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της μεταποίησης και της γεωργίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις