ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Σταμάτησε έθιμο από τον 14ο αιώνα στην Ισπανία (vid+pics)

Κορονοϊός: Σταμάτησε έθιμο από τον 14ο αιώνα στην Ισπανία (vid+pics)

Κορονοϊός: Για πρώτη φορά στην ιστορία μια πανδημία έβαλε τέλος σε ένα παραδοσιακό έθιμο που τηρούντα από τα μέσα του 14ου αιώνα στην Ισπανία.

Μετά την Ιταλία, η Ισπανία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη από τον κορονοϊό. Οι Ίβηρες μετρούν πάνω από 204.000 κρούσματα και περισσότερους από 21.000 θανάτους με τη χώρα να είναι εδώ και εβδομάδες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Είναι απόλυτα λογικό, λοιπόν, να έχουν αλλάξει πολλά στη ζωή των Ισπανών. Ακόμα και κάποια πράγματα που εδώ και εκατοντάδες χρόνια ήταν σταθερές της παράδοσης και της κοινωνίας κάποιων περιοχών της χώρας. Ένα τέτοιο έθιμο, μάλιστα, για πρώτη φορά από τον 14ο αιώνα μέχρι και σήμερα, δεν θα λάβει χώρα λόγω του κορονοϊού όπως ανακοινώθηκε με… βαριά καρδιά από τις αρχές.

Τα «Sanfermines» διεξάγονται από τα μέσα του 14ου αιώνα στην Παμπλόνα, ως εκδηλώσεις για τη μνήμη του «San Fermin», ενός τοπικού Αγίου. Είναι επί της ουσίας το ετήσιο πανηγύρι της Παμπλόνα που γιορτάζεται μαζί με τους… ταύρους. Η διεξαγωγή του γίνεται από τις 7 Ιουλίου και για μια εβδομάδα κάθε χρόνο. Μάλιστα ο ιστορικός Μιγκέλ Ιζού σημείωσε πως ακόμα και στην επιδημία της χολέρας ή της ισπανικής γρίπης τα «Sanfermines» δεν είχαν σταματήσει!

Η τελευταία φορά που δεν είχαν διεξαχθεί ήταν το 1997, λόγω της δολοφονίας του Μιγκέλ Άνχελ Μπλάνκο από την ΕΤΑ, τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση που πλέον έχει σταματήσει τη δράση της.