ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Τσουνάμι» σαρώνει την οικονομία της χώρας ενώ ο Ερντογάν συνεχίζει τις καρατομήσεις

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
AP

Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχεται η οικονομία της Τουρκίας με την τουρκική λίρα να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις καρατομήσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας,

Ο Τούρκος πρόεδρος οπως συνηθίζει άλλωστε το τελευταίο διάστημα, αντικατέστησε δύο στελέχη της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και ένα μέλος της νομισματικής πολιτικής ενώ, μέχρι στιγμής, κράτησε το διοικητή.

Την ίδια στγμή η τουρκική λίρα καταγράφει νέα «βουτιά» στις αγορές μετά τις καρατομήσεις στις οποίες προέβη μεταμεσονύχτια ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν προχώρησε στην τρίτη αλλαγή στην κεφαλή της τράπεζας, αν και η τέταρτη είναι πολύ πιθανή.

Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν η συνάντηση του διοικητή τη κεντρικής τράπεζας με τον Τούρκο πρόεδρο, όπου δείχνει «μια ωραία ατμόσφαιρα» μεταξύ των δύο.

«Πέφτει» διαρκώς η λίρα

Μετά τις αποφάσεις του Ερντογάν σημειώθηκε νέα υποτίμηση της λίρας. Είναι ενδεικτικό ότι το δολάριο έχει ξεπεράσει τις 9 λίρες (9,16), ενώ το ευρώ τις προσεγγίζει τις 11 λίρες (10,62).

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2021 ο βασικός μισθός στη γείτονα ήταν 384 δολάρια, περίπου 330 ευρώ, ενώ τώρα οι Τούρκοι έχουν χάσει περίπου 100 δολάρια περίπου 71 ευρώ από την αρχή του χρόνου.

Λόγω του πληθωρισμού, η κατάσταση είναι δραματική, καθώς οι μισθοί αυξάνονται ονομαστικά, αλλά ο πληθωρισμός «κατασπαράζει» τις θεωρητικές αυξήσεις.

Παράλληλα, η κατακόρυφη αύξηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου διαμορφώνουν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» για την τουρκική οικονομία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: Δεν θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση – Πότε αναμένεται να πάρει εξιτήριο

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» «χτυπά» και την Αττική - Σε ποιες περιοχές βρέχει καταρρακτωδώς

Νορβηγία: Ο 37χρονος τοξοβόλος σκότωσε 5 άτομα σε 34’ – Φέρεται να ήταν προσηλυτισμένος στο Ισλάμ