ΚΟΣΜΟΣ

Τζογόπουλος στο Newsbomb.gr: Ο Πούτιν ίσως ενισχυθεί στο εσωτερικό του λόγω της επίλυσης της κρίσης

Τζογόπουλος στο Newsbomb.gr: Ο Πούτιν ίσως ενισχυθεί στο εσωτερικό του λόγω της επίλυσης της κρίσης

Η πρωτόγνωρη και παραλίγο καταλύτης σημαντικών εξελίξεων κρίση στη Ρωσία, με την ομάδα Βάγκνερ να τα «βάζει» με τον ρωσικό στρατό, έληξε αναίμακτα, ωστόσο διεθνολόγοι εκτιμούν ότι τα όσα συνέβησαν θα επηρεάσουν την κατάσταση στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

Ο Γιώργος Τζογόπουλος, Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ και το BESA, αξιολογεί τα χθεσινα δραματικά γεγονότα στη Ρωσία, τα οποία τελικά έληξαν με μια «περίεργη» εκεχειρία, μεταξύ των μισθοφόρων της Βάγκνερ και του ρωσικού στρατού, κι ενώ οι δυνάμεις του Πριγκοζίν βρέθηκαν 200 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα.

Οι συνέπειες αυτών των εξελίξεων, αν και φαίνεται ότι η κρίση έληξη ομαλά, θα επηρεάσουν τόσο την πολιτική κατάσταση, εντός και εκτός της Ρωσίας, όσο βεβαίως και το ουκρανικό μέτωπο.

«Εντός της Ρωσίας εξελίχθηκε μια ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση. Ενώ θεωρητικά η ιδιωτική εταιρεία Wagner, θα έπρεπε να βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο του προέδρου Πούτιν, ο επικεφαλής της Wagner προχώρησε σε προσωρινή στάση, ενδεχομένως ανταρσία. Οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά περιορισμένες ώστε να μπορέσουν να βγάλουμε συμπεράσματα. Εξαιρετικά περίεργη επίσης είναι η μεσολάβηση της Λευκορωσίας με δεδομένες τις άριστες σχέσεις Πούτιν – Λουκασενκο», αναφέρει ο Γιώργος Τζογόπουλος στο Newsbomb.gr, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το γεγονός το οποίο καθήλωσε για αρκετές ώρες τον πλανήτη.

Παράλληλα, ίσως αυτή η επίλυση της κρίσης και με αυτόν τον τρόπο, να ισχυροποιήσει τελικά τον Πούτιν, διαψεύδοντας αυτούς που εκτιμούσαν ότι λόγω της Βάγκνερ μπορεί να επέλθει ακόμα και ο «πρόωρος» τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία.

«Χωρίς να έχουμε πολλά στοιχεία στη διάθεση μας, φαίνεται πως η σταθερότητα εντος Ρωσίας δεν πρέπει απαραίτητα να θεωρείται δεδομένη. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν μπορούμε να αποκλείουμε το σενάριο περαιτέρω εσωτερικής ενίσχυσης του Πούτιν αν η προσωρινή επίλυση της κρίσης αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά», εκτιμά ο έμπειρος διεθνολόγος και καθηγητής.

Υπάρχει, όμως, και το «τρομακτικό» σενάριο, το οποίο αναδείχτηκε ως... πιθανό, έπειτα από τα τελευταία γεγονότα.

«Από μια άλλη πλευρά, ο διαμελισμός της Ρωσίας λόγω εσωτερικής αστάθειας φαντάζει τρομακτικό σενάριο. Η χώρα έχει πυρηνικά και είναι άγνωστο ποιος θα αποκτήσει τον χειρισμό τους σε περίπτωση διαμελισμού. Αυτό είναι η πιο σημαντική πτυχή της κρίσης από δυτική , αλλά και παγκόσμια οπτική», καταλήγει ο Γιώργος Τζογόπουλος.

Σχετικές ειδήσεις