ΚΟΣΜΟΣ

Τι δεν λειτούργησε στη Χαβάη: Οργή, καταγγελίες και απόγνωση για την καταστροφή

fotia
Photo: AP

Οι κάτοικοι, πάνω στις στάχτες που άφησε η φωτιά στο πέρασμά της, προσπαθούν να καταλάβουν πώς η τραγωδία αυτή μπόρεσε να λάβει τέτοιες διαστάσεις

Ο απολογισμός της καταστροφής είναι βαρύς: Μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 80 νεκρούς, αλλά θεωρείται προσωρινός. Οι φονικές πυρκαγιές στο νησί Μάουι της Χαβάης προκαλούν σφοδρές επικρίσεις κατά των Αρχών για την διαχείριση της μεγαλύτερης καταστροφής στην σύγχρονη ιστορία του αμερικανικού αρχιπελάγους.

Τουλάχιστον 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που έπληξαν το νησί του Μάιου, στη Χαβάη, ένας βαρύς απολογισμός που έχει προκαλέσει βροχή επικρίσεων για το πώς οι αρχές χειρίστηκαν μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία του αμερικανικού αρχιπελάγους.

Οι πυρκαγιές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 89 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζον Γκριν, προειδοποιώντας ότι ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

«Έχουμε καταμετρήσει 89 νεκρούς», δήλωσε ο Γκριν χθες το απόγευμα (τοπική ώρα, Κυριακή πρωί ώρα Ελλάδας). «Θα συνεχίσει να αυξάνεται. Θέλουμε ο κόσμος να προετοιμαστεί γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Έρευνα από τη δικαιοσύνη για τη διαχείριση της κρίσης

Οι κάτοικοι, πάνω στις στάχτες που άφησε η φωτιά στο πέρασμά της, προσπαθούν να καταλάβουν πώς η τραγωδία αυτή μπόρεσε να λάβει τέτοιες διαστάσεις. Το ίδιο και η δικαιοσύνη, διατάσσοντας έρευνα για την διαχείριση της κρίσης από τις τοπικές αρχές.

Στο Μάουι σημειώθηκαν πολλές διακοπές ρεύματος κατά την διάρκεια της κρίσης και ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 911 σταμάτησε να λειτουργεί σε ορισμένα τμήματα του νησιού, ενώ οι σειρήνες συναγερμού για πυρκαγιά δεν ενεργοποιήθηκαν.

Οι προειδοποιήσεις, που συνήθως μεταδίδονται από τηλεφώνου, δεν ελήφθησαν, διότι δεν υπήρχε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

«Είναι σαφές ότι δεν είχαμε προβλέψει μέτρα για την προστασία της ασφάλειας των κατοίκων. Υποτιμήσαμε την επικινδυνότητα και την ταχύτητα της πυρκαγιάς», είπε. «Οφείλουμε να βελτιωθούμε», παραδέχθηκε μιλώντας στο CNN σήμερα η Τζιλ Τοκούντα, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αναμφίβολα στην Χαβάη η καταμέτρηση των νεκρών δεν έχει τελειώσει. Ομάδες έρευνας και διάσωσης, με την βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων, έχουν φθάσει στο Μάουι για να αναζητήσουν θύματα.

Πότε προειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι του Μάουι για τις πυρκαγιές;

Γνωρίζουμε τώρα ότι οι πυρκαγιές ξεκίνησαν την Τρίτη, αλλά δεν υπήρξε συγκεκριμένη προειδοποίηση πριν από αυτές, σύμφωνα με το BBC.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε μια σειρά προειδοποιήσεων για ισχυρούς ανέμους και ξηρασία που αυξάνει την επικινδυνότητα για πυρκαγιές Αλλά αυτή η προειδοποίηση αποσύρθηκε την επομένη. Λίγο μετά την αναφορά φωτιάς στο Μάουι το πρωί της 8ης Αυγούστου, οι αρχές διέταξαν την εκκένωση μιας περιοχής κοντά σε ένα σχολείο στα ανατολικά της Λαχάινα.

Λίγο πριν από τις 09: 00 τοπική ώρα, ο επίσημος ιστότοπος της κομητείας Μάουι δημοσίευσε μια δήλωση στην οποία ανέφερε ότι η πυρκαγιά σε θάμνους είχε κατασβεστει, αν και «οι άνεμοι στην περιοχή εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία».

Εκτός από μια προειδοποίηση να αποφεύγονται οι αποκλεισμένοι δρόμοι, οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν περαιτέρω προειδοποιήσεις σχετικά με τη Λαχάινα μέχρι τις 16:45 τοπική ώρα, όταν η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι «μια προφανής αναζωπύρωση» της φωτιάς είχε προκαλέσει το κλείσιμο μιας παράκαμψης κοντά στην πόλη, καθώς και κάποιες εκκενώσεις.

Περισσότερες οδηγίες για εκκένωση ανακοινώθηκαν αργότερα το απόγευμα, ενώ ακολούθησε κήρυξη έκτακτης ανάγκης από τον δήμαρχο Ρίτσαρντ Μπίσεν πριν από τις 22:00 τοπική ώρα εκείνης της νύχτας. Οι τουρίστες σε ορισμένα ξενοδοχεία έλαβαν εντολή να παραμείνουν στη θέση τους για να αποφύγουν την απόφραξη των τοπικών δρόμων.

Μέχρι τότε, οι φλόγες είχαν ήδη καταπιεί τμήματα της Λαχάινα, αναγκάζοντας ορισμένους κατοίκους να καταφύγουν στη θάλασσα.

Το σύστημα δεν λειτούργησε

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής στο Μάουι, ο Μπράντφορντ Βεντούρα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη πως λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της φωτιάς και του μπλακάουτ στις τηλεπικοινωνίες κατέστη «σχεδόν αδύνατος» ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων για την έγκαιρη εκκένωση της περιοχής.

Την Παρασκευή, ο δήμαρχος Ρίτσαρντ Μπίσεν είπε στην εκπομπή «Today» του NBC πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι δεν ηχούσαν οι σειρήνες συναγερμού, υπογραμμίζοντας πως οι φλόγες εξαπλώθηκαν αστραπιαία.

Πόσο θα κοστίσει η καταστροφή στην οικονομία των ΗΠΑ

Από τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που έδιναν τον χαρακτήρα της παραθεριστικής πολιτείας των 13.000 κατοίκων δεν μένει σχεδόν τίποτε. Κατά την διάρκεια του εφιάλτη, οι κάτοικοι δεν είχαν την δυνατότητα να στηριχθούν παρά στις πληροφορίες «από στόμα σε στόμα», καταγγέλλει ο Ουίλιαμ Χάρι, ένας από τους κατοίκους.

Οι κάτοικοι, ακόμα σε κατάσταση σοκ, αρχίζουν να βλέπουν την έκταση της καταστροφής στη Λαχέινα. «Καταστράφηκαν όλα, όλα. Η καρδιά μου ραγίζει», λέει ο 80χρονος Αντονι Γκαρσία, που επέλεξε την Λαχέινα ως τόπο κατοικίας εδώ και 30 χρόνια. Γύρω του, οι επιζήσαντες ψάχνουν στις στάχτες με την ελπίδα να βρουν φωτογραφίες ή αντικείμενα.

Από τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που έδιναν τον χαρακτήρα της παραθεριστικής πόλης των 13.000 κατοίκων δεν έχει μένει σχεδόν τίποτα.

Tο κόστος σε καταστροφές και οικονομικές ζημίες από τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές που σχεδόν εξαφάνισαν μια τουριστική πόλη στη Χαβάη των ΗΠΑ θα ανέλθει σε έως και 10 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με έκθεση της AccuWeather, οι προκαταρκτικές μετρήσεις δείχνουν πως το κόστος των καταστροφών θα κυμανθεί μεταξύ των 8 και των 10 δισ. δολαρίων, με τις φωτιές να μην έχουν απλά άμεσο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία αλλά και στον τουριστικό κλάδο της περιοχής.

Η AccuWeather αναφέρει ότι η εκτίμησή της περιλαμβάνει τόσο τις ασφαλισμένες όσο και τις ανασφάλιστες απώλειες.