ΚΟΣΜΟΣ

Ράσελ Μπραντ: Ζητάει από τους φανς να τον στηρίξουν οικονομικά μετά το μπλοκο του Youtube

Ράσελ Μπραντ: Ζητάει από τους φανς να τον στηρίξουν οικονομικά μετά το μπλοκο του Youtube
Getty Images

Ο Ράσελ Μπραντ κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική επιθεση σε βάρος τεσσάρων γυναικών

Την οικονομική στήριξη των οπαδών του ζήτησε ο Ράσελ Μπραντ προτρέποντάς τους να πληρώνουν συνδρομή στην πλατφόρμα Rumble.

Η έκκληση του κωμικού γίνεται λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση από την Μητροπολιτική Αστυνομία ότι έχει ανοίξει έρευνα για «πλήθος καταγγελιών για σεξουαλικά αδικήματα» που έλαβε κατά του Μπραντ στο Λονδίνο αλλά και άλλες περιοχές της Αγγλίας.

Τέσσερις γυναίκες κατηγόρησαν τον 48χρονο για βιασμό, επίθεση και συναισθηματική κακοποίηση μεταξύ 2006 και 2013, όταν ο ίδιος βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του και εργαζόταν για το BBC, το Channel 4 ενώ πρωταγωνιστούσε σε πλήθος ταινιών του Χόλιγουντ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που έβγαλε στη δημοσιότητα έρευνα των Times, Sunday Times και Αποστολές του Καναλιού 4, το Youtube απαγόρευσε στον Μπραντ να βγάζει χρήματα μέσω διαφημίσεων στο κανάλι του, το οποίο έχει 6,6 εκατ. ακολούθους, καθώς παραβίασε τις πολιτικές της πλατφόρμας.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις κατηγορίες, επιμένοντας πως όλες οι σχέσεις του ήταν πάντα συναινετικές. Την Δευτέρα, λίγο μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας για την έρευνα σε βάρος του, ο κωμικός απευθύνθηκε στους ακολούθους του στο Rumble, προτρέποντάς τους να γίνουν συνδρομητές στο κανάλι, με ετήσιο κόστος 60 δολάρια (57 ευρώ).

«Ξέρετε ότι έχω απονομισματοποιηθεί στο Youtube, γνωρίζοντας καλά ότι η κυβέρνηση έγραψε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απαιτήσει περαιτέρω λογοκρισία», ανέφερε κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης, αναφερόμενος σε επιστολή που δεν γράφτηκε από την κυβέρνηση, αλλά από τον πρόεδρο κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Η Dame Caroline Dinenage ρωτά αν το Rumble θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Youtube και θα αποκόψει τον Ράσελ Μπραντ από τα διαφημιστικά έσοδα, με την πλατφόρμα να απορρίπτει την πρότασή της δημοσιεύοντας την απάντησή του στο διαδίκτυο.

«Αν και μπορεί να είναι πολιτικά και κοινωνικά πιο εύκολο για το Rumble να συμμετάσχει σε μια μαφιόζικη κουλτούρα ακύρωσης, κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση των αξιών και της αποστολής της εταιρείας μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rumble, Chris Pavlovski. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τα αιτήματα του βρετανικού κοινοβουλίου».

Ο Μπραντ μπήκε στο Rumble τον Σεπτέμβριο του 2022 και αφού έλαβε επανειλημμένες προειδοποιήσεις από το Youtube σχετικά με βίντεο τα οποία κυρίως σχετίζονταν με τον κορονοϊό. Υποστήριξε ότι πρόκειται για καλύτερη πλατφόρμα για το περιεχόμενό του, καθώς, όπως είπε, χαρακτηρίζεται από πιο χαλαρούς περιορισμούς και ένα σταθερό ήθος «αντίστασης στη λογοκρισία».

Στο live o κωμικός ηθοποιός επέκρινε τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και το πώς οι πρόσφατοι ισχυρισμοί τον επηρέασαν.

«Ο παγκόσμιος πόλεμος των μέσων ενημέρωσης κατά της ελευθερίας του λόγου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πώς το ξέρω; Κάντε μια εικασία», δήλωσε ο Μπραντ στη μετάδοσή του τη Δευτέρα. «Σήμερα, φυσικά, μιλάμε για γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, αλλά, ειδικότερα, τη συμπαιγνία μεταξύ μεγάλης τεχνολογίας και κυβέρνησης και μια προφανή συντονισμένη προσπάθεια από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και τώρα το κράτος και τη μεγάλη τεχνολογία να φιμώσουν τις φωνές των ανεξάρτητων μέσων. Προφανώς, είναι δύσκολο για μένα να είμαι εντελώς αντικειμενικός δεδομένων των γεγονότων της περασμένης εβδομάδας, αλλά αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε».

Κατά τη διάρκεια της live μετάδοσης, o Μπραντ διάβασε μία αναφορά από τον ιστότοπο GrayZone, που υποστήριξε πως η λογοκρισία του Youtube στον Ράσελ Μπραντ «έγινε από άμεσο βρετανικό κυβερνητικό διάταγμα».

Ένας αριθμός εταιρειών όπως η Burger King, η Asos, η Barbican και η HelloFresh, απέσυραν τις διαφημίσεις τους από τη Rumble μετά τις κατηγορίες εναντίον του Μπραντ, σύμφωνα με το The News Movement.