ΚΟΣΜΟΣ

«Οι Παλαιστίνιοι μπορούν να μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη», λέει πρώην διοικητής της Μοσάντ

«Οι Παλαιστίνιοι μπορούν να μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη», λέει πρώην διοικητής της Μοσάντ
AP, φωτογραφία αρχείου.

«Θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, όταν δεν θα υπάρχει πλέον η Χαμάς», τόνισε ο Μπεν Μπαράκ, πρώην διοικητής της Μοσάντ.

Ο Ραμ Mπεν Μπαράκ, πρώην αναπληρωτής διοικητής της Μοσάντ, κάλεσε τις χώρες που θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση του Παλαιστινιακού, να υιοθετήσουν την πρόταση για μετεγκατάσταση των προσφύγων της Γάζας.

«Υπάρχει τρόπος να το κάνετε. Αν δώσουμε σε όποιον θέλει την ευκαιρία να φύγει, μπορεί να το κάνει και θα υπάρχει ένα κράτος που θα λέει ότι: “Θα δεχθούμε 20.000 – 30.000 – 100.000 ανθρώπους από όλον τον κόσμο”. Οι άνθρωποι θα θέλουν να το κάνουν, αλλά δεν τους πιέζουμε, δεν τους αναγκάζουμε», τόνισε, μιλώντας στο OPEN.

Σε ερώτηση εάν μεταγενέστερα εκείνοι οι άνθρωποι θα μπορούν να επιστρέψουν στη Γάζα, απάντησε αφοπλιστικά: «Όχι. Μίλησα για μετεγκατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει να φύγουν και να γυρίσουν πίσω».

«Θα είναι ένας πόλεμος μεγάλης διάρκειας»

«Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας θα έχει μακρά διάρκεια», εκτίμησε στη συνέχεια ο Ραμ Mπεν Μπαράκ. «Θα είναι πολύ δύσκολο μέτωπο. Δεν πιστεύω ότι κάποιος στρατός, σε όλον τον κόσμο, μπορεί να εμπλακεί σε έναν τόσο δύσκολο πόλεμο, μέσα σε πόλεις. Θα είναι μία σύγκρουση μεγάλης διάρκειας. Στην πορεία, μπορεί να αλλάξει πρόσωπο. Ωστόσο, για να εξοντωθεί η Χαμάς, μπορεί να πάρει όχι μόνο μήνες, αλλά χρόνια», σημείωσε.

Ο Μπεν Μπαράκ, που είναι βουλευτής της αντιπολίτευσης από το 2019 είχε μακρά θητεία στις ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού. Διετέλεσε αναπληρωτής διοικητής της Μοσάντ, διευθυντής του Υπουργείου Πληροφοριών και του Υπουργείο Στρατηγικών Υποθέσεων και συντονιστής των ειδικών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.

«Θα υπάρξει κατάπαυση, όταν δεν θα υπάρχει πλέον η Χαμάς»

«Θα υπάρξει κατάπαυση, όταν δεν θα υπάρχει πλέον η Χαμάς. Δεν θα σταματήσουμε αν δεν αφανίσουμε τη Χαμάς. “Ναι” στο πολιτικό σκέλος της Χαμάς, “όχι” στο στρατιωτικό. Η ιδέα μπορεί να υπάρχει στο μυαλό, όμως, δεν θα υπάρχει αρχηγός και δεν θα υπάρχουν άνθρωποι με όπλα στη Γάζα», επεσήμανε ο πρώην αναπληρωτής διοικητής της Μοσάντ.

Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι το ανθρωποκυνηγητό για τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης θα συνεχισθεί, θυμίζοντας την επιχείρηση για την εξόντωση των τρομοκρατών του Μαύρου Σεπτέμβρη που χτύπησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972. «Θα δείτε, αν γνωρίζετε τη φήμη που έχει το Ισραήλ για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει αυτούς που τού επιτίθενται. Πιστεύω ότι γνωρίζετε και την απάντηση», σχολίασε.

Σχετικές ειδήσεις