ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Θρίλερ με οκτώ εγκλωβισμένους Έλληνες σε μοναστήρι

Λωρίδα της Γάζας: Θρίλερ με οκτώ εγκλωβισμένους Έλληνες σε μοναστήρι

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε Έλληνες έχουν εγκλωβιστεί στην «κόλαση» της Γάζας.

Οκτώ είναι τελικά οι Έλληνες πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί μέσα στον ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ποφυρίου, μέσα στο κέντρο της πόλης της Γάζας, και δεν μπορούν να διαφύγουν από το σημείο.

Την ίδια ώρα, σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί μαίνονται εντός και γύρω από την πόλη της Γάζας, καθώς ο ισραηλινός στρατός περικυκλώνει την πόλη.

Οι Έλληνες απευθύνουν έκκληση για τον απεγκλωβισμό τους και ζητούν την παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Για να μπορέσουν να διαφύγουν προς τη Ράφα και την Αίγυπτο, πρέπει να διανύσουν μια απόσταση -εν μέσω πυρών και βομβαρδισμών- 33 χιλιομέτρων.

Πρόκειται για δύο ιερείς και πέντε πολίτες, ενώ ο ένας ιερέας έχει δηλώσει ότι αρνείται να φύγει από το μοναστήρι.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει δώσει τα ονόματα των οκτώ Ελλήνων στον ισραηλινό στρατό αλλά και στους Παλαιστινίους, έτσι ώστε σε περίπτωση εκεχειρίας ή κατάπαυσης του πυρός, να τους επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση.

Το βράδυ το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων είναι συνεχώς σε επαφή με τους Έλληνες που έχουν παραμείνει στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου μέσα στην πόλη της Γάζας.

Τα ονόματα και των 8 Ελλήνων, οι οποίοι παρέμειναν στο μοναστήρι, έχουν δοθεί τόσο στις Ισραηλινές όσο και στις Αιγυπτιακές Αρχές, ενώ έχουν ενημερωθεί οι Ισραηλινές Αρχές για την παραμονή Ελλήνων πολιτών στο μοναστήρι.

Το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε ετοιμότητα. Όταν ανοίξει εκ νέου η διάβαση της Ράφα και καταστεί δυνατή η μετάβασή εκεί των Ελλήνων πολιτών θα μεταφερθούν, εφόσον το επιθυμούν, στην Αίγυπτο».

Σημειώνεται ότι περίπου 1.000 Χριστιανοί είχαν καταφύγει προ εβδομάδων, και ενώ μαίνονταν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, μέσα στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου.

Ο πολύνεκρος ισραηλινός βομβαρδισμός

Σε αεροπορικό χτύπημα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας οφείλεται η έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 18 Χριστιανών, που είχαν καταφύγει στον ιστορικό ναό του Αγίου Πορφυρίου, στο κέντρο της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός είχε παραδεχτεί ότι βομβάρδισε κτήριο δίπλα στον ναό του Αγίου Πορφυρίου.

Σύμφωνα με τοπικούς χριστιανούς ηγέτες, έχουν απομείνει μόνο 1000 χίλιοι χριστιανοί στη Γάζα, σε σύγκριση με περισσότερους από 7000 επτά χιλιάδες πριν από την κατάληψη της εξουσίας στη Λωρίδα της Χαμάς το 2007.

Η πρώτη έκκληση μέσω του Newsbomb.gr

Η πρώτη φορά που έγινε έκκληση για τους Χριστιανούς που κλείστηκαν στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου, ήταν μέσω του Newsbomb.gr και τον Αρχιεπίσκοπο Σεβαστείας, ο οποίος είχε αναφέρει:

«Εκεί βρίσκονται ο Δεσπότης Αλέξιος και ο πατέρας Σύλλας. Τους ζήτησαν «εξωτερικοί παράγοντες» να φύγουν άμεσα. Η απάντηση ήταν ότι δεν θα φύγουμε από εδώ, δεν θα αφήσουμε τον λαό μας, δεν θα αφήσουμε το ποίμνιο μας».

Σχετικές ειδήσεις