ΚΟΣΜΟΣ

Sam Altman: Η απόλυση «φιάσκο» - Συζητούν την επιστροφή του golden boy της AI μετά την απόλυση

Sam Altman: Η απόλυση «φιάσκο» - Συζητούν την επιστροφή του golden boy της AI μετά την απόλυση

Τεχνητή νοημοσύνη: Εταιρίες κολοσσοί στηρίζουν τον Altman ασκώντας πιέσεις για την επιστροφή του 

Σε απόλυτο φιάσκο τείνει να εξελιχθεί η καθαίρεση - σοκ του Διευθύνοντος Συμβούλου του OpenAI, Sam Altman, την περασμένη Παρασκευής, καθώς όπως έγινε γνωστό μέσω διαρροώνσυζητά μια πιθανή επιστροφή στην εταιρεία πίσω από το bot ChatGPT, παρότι ο ίδιος σκέφτεται να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Οι επενδυτές στο OpenAI, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου υποστηρικτή του, της Microsoft, συζητούν για τον έλεγχο των ζημιών, συμπεριλαμβανομένης της πιέσεις του διοικητικού συμβουλίου να αποκαταστήσει τον Altman ως CEO, φοβούμενοι μια μαζική έξοδο ταλέντων χωρίς αυτόν, ανέφεραν άλλες πηγές στο Reuters.

Η Khosla Ventures, ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του OpenAI, θέλει τον Altman να επιστρέψει στο OpenAI, αλλά «θα τον στηρίξει σε ό,τι κάνει στη συνέχεια», δημοσίευσε ο ιδρυτής του ταμείου Vinod Khosla στο X το Σάββατο.

Η Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέχει το 49% της εταιρείας, ενώ άλλοι επενδυτές και εργαζόμενοι ελέγχουν το 49%, με το 2% να ανήκει στη μη κερδοσκοπική μητρική του OpenAI.

Τα συναισθήματα ήταν έντονα το Σάββατο καθώς νυν και πρώην υπάλληλοι εξοργίστηκαν από την απόλυση του Altman και ανησυχούσαν για το πώς μια επερχόμενη πώληση μετοχών 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να επηρεαστεί από την ξαφνική αναταραχή της διοίκησης.

Το OpenAI, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συνιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk, κυκλοφόρησε το ChatGPT στις 30 Νοεμβρίου πέρυσι, προκαλώντας μια παγκόσμια αίσθηση για την τεχνολογία AI που γρήγορα έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή λογισμικού στον κόσμο. Ξεκίνησε ένα κύμα επενδύσεων και ανακοινώσεων σε όλες τις βιομηχανίες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση των πάντων, από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την υγειονομική περίθαλψη μέχρι την ψυχαγωγία και τα μέσα ενημέρωσης.

Εκπαιδευμένη σε ομάδες δεδομένων, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει περιεχόμενο παρόμοιο με τον άνθρωπο, βοηθώντας τους χρήστες να περιγράψουν εργασίες όρου, να ολοκληρώσουν τις εργασίες της επιστήμης και ακόμη και να γράψουν ολόκληρα μυθιστορήματα. Μετά την κυκλοφορία του ChatGPT, οι ρυθμιστικές αρχές προσπάθησαν να καλύψουν τη διαφορά: η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεώρησε τον νόμο της για την τεχνητή νοημοσύνη και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις προσπάθειες ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης.

Μέχρι το Σάββατο, ορισμένοι σοκαρισμένοι υπάλληλοι σκέφτηκαν να παραιτηθούν εάν ο Άλτμαν δεν αποκατασταθεί μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, είπε μια πηγή. Άλλοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη συμμετοχή του Altman στην ίδρυση μιας εταιρείας.

Ο πρώην Πρόεδρος του OpenAI Γκρεγκ Μπρόκμαν, ο οποίος είπε ότι παραιτήθηκε από το OpenAI λόγω της απόλυσης του Άλτμαν την Παρασκευή, αναμένεται να συμμετάσχει σε κάθε προσπάθεια, σύμφωνα με την Information, η οποία ανέφερε νωρίτερα το πιθανό νέο εγχείρημα, επικαλούμενο άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Ορισμένοι ερευνητές στο OpenAI, συμπεριλαμβανομένου του Szymon Sidor, παραιτήθηκαν από την εταιρεία λόγω της αλλαγής του Διευθύνοντος Συμβούλου, αλλά δεν ήταν σαφές εάν ο Sidor και άλλοι θα συμμετείχαν σε μια νέα επιχείρηση της Altman, είπαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Ο Sidor επιβεβαίωσε την παραίτηση.

Ο Άλτμαν και ο πρώην επικεφαλής σχεδιασμού της Apple (AAPL.O), Τζόνι Άιβ, συζητούσαν για την κατασκευή μιας νέας συσκευής υλικού τεχνητής νοημοσύνης, ανέφεραν οι Πληροφορίες τον Σεπτέμβριο. Ανέφερε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της SoftBank (9434.T) Masayoshi Son είχε εμπλακεί στη συνομιλία.

Η αποπομπή του Άλτμαν οφείλεται σε «κατάρρευση των επικοινωνιών», όχι σε «παραβίαση», έγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος Λειτουργίας Μπραντ Λάιτκαπ σε εσωτερικό υπόμνημα της εταιρείας το Σάββατο που είδε το Reuters.

Ο τεχνολογικός ιστότοπος The Verge ανέφερε νωρίτερα τις συζητήσεις του διοικητικού συμβουλίου του OpenAI με τον Altman για να επιστρέψει ως Διευθύνων Σύμβουλος. Το Forbes ανέφερε το Σάββατο ότι επενδυτές σχεδίαζαν να επαναφέρουν τον Altman στη θέση του CEO.