Κάμερον: Ο Σνόουντεν βοηθάει τους εχθρούς μας

Κάμερον: Ο Σνόουντεν βοηθάει τους εχθρούς μας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπερασπίστηκε σήμερα την δράση των υπηρεσιών πληροφοριών κατά της τρομοκρατίας, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω το σκάνδαλο που ξέσπασε όσον αφορά την αμερικανική κατασκοπεία στην Ευρώπη.

«Οι βρετανικές κυβερνήσεις συνηθίζουν —και εγώ είμαι σύμφωνος με αυτό— να μην σχολιάζουν ζητήματα πληροφοριών», δήλωσε ο Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Ενώ οι βρετανικές υπηρεσίες κατηγορούνται στο πλαίσιο της υπόθεσης της διενέργειας κατασκοπείας σε βάρος άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν είχε σχολιάσει μέχρι στιγμής το θέμα αυτό.

Ο ίδιος «ενέκρινε» τη δήλωση που υιοθετήθηκε χθες από τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων για την γαλλογερμανική πρωτοβουλία που έχει στόχο να ζητηθεί από τις ΗΠΑ να γίνουν συνομιλίες για να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης πάνω στο θέμα της συλλογής πληροφοριών πριν από το τέλος του έτους.

Ο Κάμερον υπενθύμισε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο υπογραμμίζοντας ότι τα ζητήματα πληροφοριών άπτονται των εθνικών υπηρεσιών, «όχι της ΕΕ», ο Κάμερον υπερασπίστηκε τον τρόπο με τον οποίο διευθύνονται οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών και επιβλέπονται από το κοινοβούλιο.
"Κάθε χρόνο επιτρέπουν να διαφυλαχθεί η ασφάλεια του λαού μας και συμβάλουν στην εγγύηση της ασφάλειας πληθυσμών άλλων ευρωπαϊκών χωρών», πρόσθεσε, προτού κατηγορήσει τον Αμερικανό πρώην τεχνικό σύμβουλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν και εφημερίδες, τις οποίες δεν κατονόμασε, ότι βοηθούν τους εχθρούς της Βρετανίας να αποφεύγουν την παρακολούθηση από τις μυστικές της υπηρεσίες. Στο πιο δεινό σχόλιο που έκανε για το ζήτημα αυτό, ο Κάμερον σημείωσε ότι οι απόρρητες πληροφορίες που διέρρευσαν από τον Σνόουντεν θα καταστήσουν δυσκολότερο για τη Βρετανία και άλλες χώρες να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών τους από ανθρώπους που θέλουν να «ανατινάξουν» οικογένειες.

"Αυτό που κάνει ο Σνόουντεν και, σε κάποιο βαθμό, αυτό που κάνουν οι εφημερίδες βοηθώντας τον να κάνει αυτό που κάνει είναι ειλικρινά να επισημαίνουν σε ανθρώπους που σκοπεύουν να μας βλάψουν πως να αποφεύγουν τις υπηρεσίες πληροφοριών και παρακολούθησης κι άλλες τεχνικές», σημείωσε ο Κάμερον. «Αυτό δεν θα κάνει ασφαλέστερο τον κόσμο μας, θα κάνει τον κόσμο μας πιο επικίνδυνο. Αυτό βοηθάει τους εχθρούς μας», υπογράμμισε.

Ο Κάμερον έχει επικρίνει στο παρελθόν τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», η οποία έχει δημοσιεύσει πολλές από τις πληροφορίες που διέρρευσαν από τον Σνόουντεν, αλλά σήμερα δεν την κατονόμασε. Ο κόσμος πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ψυχρή προσέγγιση γι' αυτό που κάνουν οι μυστικές υπηρεσίες παρά μια συναισθηματική, υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που θέλουν να μας κάνουν κακό, που θέλουν να ανατινάξουν τις οικογένειές μας, που θέλουν να ακρωτηριάσουν ανθρώπους στις χώρες μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα», κατέληξε.