ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τι ζητά η φιλορωσική αντιπολίτευση

Ουκρανία: Τι ζητά η φιλορωσική αντιπολίτευση

Να αναγνωριστεί η ρωσική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας και να παραχωρηθεί μεγαλύτερη αυτονομία στις φιλορωσικές περιοχές, ζήτησε η αντιπολίτευση στην Ουκρανία, τονίζοντας παράλληλα ότι η νέα κυβέρνηση του Κιέβου δεν είναι σε θέση να αποφύγει την κλιμάκωση της κατάστασης.

«Θα πρέπει να ψηφίσουμε κατεπειγόντως νόμους που θα παραχωρούν στις επαρχίες μεγαλύτερες εξουσίες και να αναγνωρίσουμε τη ρωσική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κόμμα των Περιφερειών του αποπεμφθέντος προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς (φωτό). Το κόμμα έχει πάρει αποστάσεις από τον πρώην πρόεδρο μετά τη φυγή του στη Ρωσία, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις βίαιες ταραχές που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο Ντονέτσκ —πόλη που θεωρείτο προπύργιο του Γιανουκόβιτς— μεταξύ φιλορώσων και φιλοδυτικών διαδηλωτών. Στις συγκρούσεις αυτές σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι 20.

«Η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλύσει κανένα πρόβλημα. Κανένα από τα μέτρα που έλαβε δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει την κλιμάκωση στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Αντιθέτως, οι αποφάσεις που λήφθηκαν οδήγησαν στην κλιμάκωση της έντασης», τονίζει το κόμμα.

Με αφορμή τις ταραχές στο Ντονέτσκ, η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να προστατεύσει τους Ρώσους στην Ουκρανία απέναντι «στις αρχές του Κιέβου που δεν ελέγχουν την κατάσταση στη χώρα».

Διαβάστε επίσης:

Παρατηρητές του ΟΗΕ στην Ουκρανία

Ρώσοι αξιωματούχοι στη... Black list της Ε.Ε.

«Η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τους συμπατριώτες της»

Μόσχα: «Στείλτε παρατηρητές για το δημοψήφισμα στην Κριμαία»