ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι κατηγορίες για την 25χρονη που είδε αγώνα βόλεϊ…

Ιράν: Οι κατηγορίες για την 25χρονη που είδε αγώνα βόλεϊ…

Ένας ανώτατος δικαστής του Ιράν επιβεβαίωσε την Τρίτη (11/11) ότι μία νεαρή Ιρανοβρετανή που τελεί υπό κράτηση από τα τέλη Ιουνίου κατηγορείται ότι έδρασε «εναντίον της ασφάλειας» της χώρας καθώς διατηρεί «σχέσεις με αλλοδαπούς».

Η Γοντσέχ Γαβαμί, 25 ετών, συνελήφθη τον Ιούνιο επειδή ήθελε να παρακολουθήσει έναν αγώνα βόλεϊ ανδρών στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τη συνήγορό της, καταδικάστηκε στις αρχές Νοεμβρίου σε ποινή φυλάκισης 1 έτους στο πλαίσιο μιας δίκης με την κατηγορία της «προπαγάνδας εναντίον του καθεστώτος», ωστόσο ένας ανώτατος δικαστής επιβεβαίωσε χθες ότι η ετυμηγορία για αυτή τη δίκη δεν έχει ακόμα «εκδοθεί».

Ο Χαντί Σαντεγί, αναπληρωτής αρχιδικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ιράν αρμόδιος για τις πολιτιστικές υποθέσεις, δήλωσε σήμερα ότι η νεαρή γυναίκα είχε συλληφθεί καθώς «ενήργησε εναντίον της ασφάλειας της χώρας και διατηρεί σχέσεις με ξένους» διαψεύδοντας κάθε σύνδεση με την παρουσία της κοντά στο στάδιο.

Σε ερώτηση που του τέθηκε για το γεγονός ότι η νεαρή γυναίκα τελεί υπό κράτηση εδώ και 5 μήνες, εξήγησε ότι «η περίοδος προσωρινής κράτησης μπορεί να παραταθεί με απόφαση του δικαστή» εάν καταστεί απαραίτητη η περαιτέρω έρευνα.

Η Γοντσέχ Γαβαμί συνελήφθη την 20ή Ιουνίου ενώ συμμετείχε σε μία συγκέντρωση γυναικών που ήθελαν να παραστούν στην Τεχεράνη σε έναν αγώνα βόλεϊ του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ των ομάδων της Ιταλίας και του Ιράν.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βόλεϊ (FIVB), Άρι Γκράσα, απηύθυνε δημόσια έκκληση στις αρχές Νοεμβρίου για την απελευθέρωση της 25χρονης.

Την Κυριακή, η Ομοσπονδία ανέφερε ότι θα απαγορεύσει στο Ιράν τη διοργάνωση διεθνών αγώνων όσο οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στα στάδια.

Η Ομοσπονδία Βόλεϊ του Ιράν κατήγγειλε αυτήν την απόφαση επισημαίνοντας ότι «το να συνδέεται μία ενέργεια μη αθλητικού χαρακτήρα με το άθλημά μας είναι άδικο».

Σχετικές ειδήσεις