ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τμήμα της παλιάς πόλης της Σαναά

Υεμένη: Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τμήμα της παλιάς πόλης της Σαναά

«Σοβαρές ζημιές» στην παλιά πόλη της Σαναά που αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί που έπληξαν την πόλη τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

«Τις τελευταίες ημέρες, η UNESCO έχει λάβει πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγο για μεγάλες ζημιές σε τόπους και κτίσματα μεγάλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Υεμένη», ανέφερε η οργάνωση αυτή του ΟΗΕ, η οποία εδρεύει στο Παρίσι, σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η Ουνέσκο, η παλιά πόλη της Σαναά, στην οποία βρίσκονται πλινθόκτιστες οικίες, τεμένη και χαμάμ που είχαν ανεγερθεί πριν από τον ενδέκατο αιώνα, «βομβαρδίστηκε μαζικά τη νύχτα της 11ης Μαΐου 2015, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε πολλά ιστορικά κτίσματα».

Η ιστορική πόλη Σαάντα, προπύργιο των Χούτι στο βορρά, όπως και ο αρχαιολογικός χώρος της προϊσλαμικής πόλης Μπαράκες (γνωστής στους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους ως Αθλούλα) και τα περίφημα τείχη της "επίσης υπέστησαν ζημιές" από τους βομβαρδισμούς, κατήγγειλε η Ουνέσκο.

«Καταδικάζω αυτές τις καταστροφές και καλώ όλα τα μέρη να κρατήσουν την πολιτισμική κληρονομιά εκτός του πεδίου δράσης» τους κατά τη διάρκεια της σύρραξης, ανέφερε η γενική διευθύντρια της Ουνέσκο Ιρίνα Μπόκοβα, για την οποία η πολιτισμική κληρονομιά αποτελεί «μια εξαιρετική μαρτυρία των επιτευγμάτων του ισλαμικού πολιτισμού».

Οικοδομημένη σε ένα οροπέδιο, σε υψόμετρο 2.200 μέτρων, η Σαναά αποτέλεσε τον δωδέκατο και τον δέκατο τρίτο αιώνα ένα σημαντικό κέντρο για την εξάπλωση του Ισλάμ. Στην παλιά πόλη καταμετρώνται 103 τεμένη, 14 χαμάμ και περίπου 6.000 κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών-πύργων και πλινθόκτιστων κατοικιών, που είχαν ανεγερθεί πριν από τον ενδέκατο αιώνα.

Στην Υεμένη υπάρχουν επίσης άλλοι δύο αρχαιολογικοί χώροι που έχουν χαρακτηριστεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η πόλη Σίμπαμ, στα ανατολικά, που έχει αποκληθεί «το Μανχάταν της ερήμου», λόγω των επταώροφων πυργόσπιτων, καθώς και την ιστορική πόλη του Ζάμπιντ, στα δυτικά.

Μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε στα τέλη του Μαρτίου μια στρατιωτική επιχείρηση στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, σύμμαχους του Ιράν, που έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας κι ανάγκασαν τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι να εξοριστεί στο Ριάντ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ως την περασμένη Τετάρτη 1.527 άνθρωποι, ανάμεσά τους 646 άμαχοι, είχαν χάσει τη ζωή τους στη σύρραξη στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου και 6.266 είχαν τραυματιστεί.

Σχετικές ειδήσεις