ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Μπορεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν να είναι τρελός αλλά θα συνομιλήσω μαζί του (Vid)

Τραμπ: Μπορεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν να είναι τρελός αλλά θα συνομιλήσω μαζί του (Vid)

Στη διάρκεια ενός μονολόγου γεμάτου αστεία σε δείπνο με δημοσιογράφους, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν επαφές με τη Βόρεια Κορέα, αλλά η Πιονγκγιάνγκ πρέπει πρώτα να προχωρήσει σε «αποπυρηνικοποίηση».

«Τώρα συνομιλούμε και παρεπιπτόντως, εκείνοι τηλεφώνησαν πριν από δύο ημέρες. Είπαν ότι θα ήθελαν να μιλήσουμε. Και είπα ότι κι εμείς θα θέλαμε αλλά θα πρέπει να κάνετε αποπυρηνικοποίηση, πρέπει να κάνετε κάνετε αποπυρηνικοποίηση», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Θα συναντηθούμε και θα δούμε αν θα συμβεί κάτι θετικό», προσέθεσε. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο αμερικανός πρόεδρος αστειευόταν ή αν όντως θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις άμεσα. «Δεν θα αποκλείσω απευθείας συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, απλά δεν πρόκειται να τις αποκλείσω», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πάντως, ένα από τα αστεία που έκανε θα μπορούσε να είναι και σε βάρος του, αναλόγως πως το εκλαμβάνει κανείς. «Όσο για το ρίσκο του να πρέπει να αντιμετωπίσεις έναν τρελό, αυτό είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Αν όντως πραγματοποιηθεί κάποια συνάντηση θα είναι η πρώτη μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της Πιονγκγιάνγκ, οι σχέσεις των οποίων είναι τεταμένες λόγω της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Τα σχόλια του αμερικανού προέδρου, έγιναν λίγο πριν από την ανακοίνωση της προεδρία της Νότιας Κορέας ότι πρόκειται να αποστείλει αντιπροσωπεία στην Πιονγκγιάνγκ με στόχο να συζητηθούν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ. Μετά από διήμερη επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ, οι ειδικοί απεσταλμένοι θα μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσουν με αξιωματούχους εκεί τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχαν. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει προχωρήσει σε νέες πυραυλικές δοκιμές, από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, όταν έκανε δοκιμή του μεγαλύτερού της διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για τη Βόρεια Κορέα έγιναν προς το τέλος μιας 30λεπτης ομιλίας στο πρώτο επίσημο δείπνο για δημοσιογράφους στο οποίο παραβρέθηκε από την ανάληψη της προεδρίας πριν από 13 μήνες. Σε αυτό το καθιερωμένο δείπνο στο κλαμπ Γκρίντιρον, οι πρόεδροι κάνουν χιουμοριστικές ομιλίες και δεν αποκαλύπτουν νέες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις