ΚΟΣΜΟΣ

Η σφαγή του Αφρίν: Αίμα, θάνατος και φρικαλεότητες των Τούρκων στην άλωση της κουρδικής πόλης

Η σφαγή του Αφρίν: Αίμα, θάνατος και φρικαλεότητες των Τούρκων στην άλωση της κουρδικής πόλης

Άρχισαν τους βανδαλισμούς και τη σφαγή αμάχων οι Τούρκοι από κοινού με τους τζιχαντιστές του FSA (Ελεύθερος Συριακός Στρατός) - Βασανιστήρια και εκτελέσεις Κούρδων στη μέση του δρόμου καταγράφει ο φωτογραφικός φακός - Ύψωσαν την τουρκική σημαία στο κέντρο της πόλης και κατεδάφισαν αγάλματα και σύμβολα αφιερωμένα στην κουρδική παράδοση και τον πολιτισμό.

«Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πολλές συνοικίες και οι μάχες συνεχίζονται», στο Αφρίν, διευκρίνισε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντελραχμάν.

«Το κέντρο της πόλης Αφρίν βρίσκεται εντελώς υπό τον έλεγχο των Τουρκομάνων ανταρτών που υποστηρίζει η Άγκυρα και ήδη έχουν υψωθεί τουρκικές σημαίες στην της βορειοδυτικής Συρίας» επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίες υποστηρίζονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έθεσαν εντελώς υπό τον έλεγχό τους το κέντρο της πόλης Αφρίν σήμερα το πρωί στις 08:30 (περίπου 07:30 ώρα Ελλάδος)», δήλωσε ο «Σουλτάνος», προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό ναρκών.

«Τώρα κυματίζει εκεί η τουρκική σημαία! Κυματίζει εκεί η σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού!», κατέληξε ο Ερντογάν.

Άρχισαν τους βανδαλισμούς οι Τούρκοι

Σύμφωνα μάλιστα με φωτογραφίες, αλλά και μαρτυρίες οι τουρκικές δυνάμεις δεν δίστασαν να κατεδαφίσουν ένα άγαλμα που συνδέεται με την κουρδική παράδοση και τον πολιτισμό στο κέντρο της πόλης Αφρίν.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Εκπρόσωπος των Σύρων ανταρτών που πολεμούν μαζί με τις τουρκικές δυνάμεις στο Αφρίν δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι δυνάμεις τους εισήλθαν λίγο πριν από την αυγή στην πόλη, ενώ αυτές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG αποσύρθηκαν από αυτήν.

DYk0BHaW4AA4rPp

Ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού Μοχάμαντ αλ Χαμαντίν διευκρίνισε ότι οι αντάρτες έχουν ήδη θέσει υπό τον έλεγχό τους τμήματα της πόλης και ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν συναντήσει αντίσταση.

Η πόλη Αφρίν ήταν ο βασικός στόχος της επιχείρησης που εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου η Τουρκία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία.

Η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση την πολιτοφυλακή αυτή, μολονότι οι Κούρδοι μαχητές υποστηρίζονται και εξοπλίζονται από την Ουάσινγκτον για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα (18/03) ότι περισσότεροι από 1.500 Κούρδοι μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 20 Ιανουαρίου που άρχισε η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά του θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

«Η πλειονότητα από αυτούς σκοτώθηκε από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

DYkwApLWkAAZ4Am

Αντάρτες στην Ανατολική Γούτα υποστηρίζουν ότι διαπραγματεύονται εκεχειρία με τα Ηνωμένα Έθνη

Η σημαντικότερη οργάνωση των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα ανέφερε, από την πλευρά της, στο Reuters ότι διαπραγματεύεται με αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών εκεχειρία, πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και άμεση απομάκρυνση των τραυματιών που χρειάζονται επειγόντως νοσηλεία.

«Βρισκόμαστε σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των αμάχων. Τα σημαντικότερα ζητήματα υπό διαπραγμάτευση είναι η εκεχειρία, η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και η απομάκρυνση από τη Γούτα των τραυματιών και των αρρώστων που χρειάζονται νοσηλεία», τονίζει σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουαέλ Αλουάν, ο εκπρόσωπος της Φαϊλάκ αλ-Ραχμάν, ο οποίος εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, το ζήτημα «της εκκένωσης της πόλης δεν συζητήθηκε».

afrin7

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει από το πρωί την Ανατολική Γούτα, την περιοχή αυτή της Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες και βρίσκεται στις πύλες της Δαμασκού, μέσω του σημείου ελέγχου της Χαμουρίγια, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ επικαλούμενο το Κέντρο για τη Συμφιλίωση στη Συρία που ανήκει στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Από τότε που άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην περιοχή, περισσότεροι από 68.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ανατολική Γούτα, πρόσθεσε το Κέντρο.

Νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA είχε μεταδώσει επικαλούμενο την ίδια πηγή ότι περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει νωρίς σήμερα το πρωί την ελεγχόμενη από τους αντάρτες Ανατολική Γούτα, εναντίον της οποίας η Δαμασκός έχει εξαπολύσει εδώ και έναν μήνα μεγάλη επιχείρηση για να την θέσει ξανά υπό τον έλεγχό της.

afrin6

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 150.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη Αφρίν από την Τετάρτη το βράδυ (14/3) για να γλιτώσουν από την επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων.

«Όλη τη νύχτα γινόντουσαν σφοδρές μάχες βόρεια της πόλης, οι τουρκικές δυνάμεις και οι συριακές συμμαχικές τους δυνάμεις προσπαθούσαν να εισβάλουν στην πόλη», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Ο κλοιός έσφιξε τις τελευταίες ημέρες γύρω από την πόλη Αφρίν, όπου ζουν περίπου 350.000 άνθρωποι, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 20 Ιανουαρίου οι τουρκικές δυνάμεις μαζί με τους Σύρους αντάρτες συμμάχους τους κατά του ομώνυμου κουρδικού θύλακα.

afrin syria
5aad1b6ddda4c86d7b8b45b5

Η πόλη βρίσκεται σχεδόν περικυκλωμένη, με μόνη εξαίρεση έναν διάδρομο στο νότιο τμήμα που επιτρέπει στους κατοίκους της να την εγκαταλείπουν κατευθυνόμενοι προς εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι της Συρίας ή οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Εδώ και περισσότερο από δύο ημέρες, περισσότεροι από 150.000 άμαχοι «έχουν φύγει από αυτόν τον νότιο διάδρομο», διευκρίνισε στο AFP ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

Στόχος των τουρκικών δυνάμεων είναι να εκδιώξουν από αυτήν την περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική, αλλά είναι σημαντικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το βράδυ της Παρασκευής, 16 άμαχοι, μεταξύ των οποίων δύο έγκυες, σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή των τουρκικών δυνάμεων που έπληξε το κύριο νοσοκομείο της πόλης Αφρίν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Την ίδια ώρα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την επομένη το πρωί την Ανατολική Γούτα.

Την πληροφορία αυτή την μετέδωσε επικαλούμενο το Κέντρο για την Συμφιλίωση στη Συρία, ένα σώμα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ανατολική Γούτα κατευθυνόμενοι προς θέσεις που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε εξάλλου ότι 30 άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη Ζαμάλκα στην Ανατολική Γούτα με σκοπό να φύγουν και να κατευθυνθούν σε περιοχές που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές από τις οποίες τραυματίστηκαν επίσης δεκάδες άνθρωποι.

Προς το παρόν η Δαμασκός, η οποία έχει εξαπολύσει εδώ και έναν μήνα μια μεγάλη επιχείρηση κατά της ελεγχόμενης από τους αντάρτες Ανατολικής Γούτα, δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters


Σχετικές ειδήσεις