ΚΟΣΜΟΣ

Les Echos: Ο Ερντογάν εναντίον πάντων

Les Echos: Ο Ερντογάν εναντίον πάντων

Διπλωματικός πόλεμος και μέτωπα παντού για τον Τούρκο πρόεδρο

«Οργή από την Άγκυρα για τις επαφές ανάμεσα σε Παρίσι και Κούρδους της Συρίας καθώς και για την καταπίεση από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας. Φιλονικίες προς πάσα κατεύθυνση. Στην πρώτη γραμμή στο "καζάνι" της Μέσης Ανατολής, η Τουρκία βρέθηκε το σαββατοκύριακο να εμπλέκεται σε διπλωματικές έριδες με τη Γαλλία, το Ισραήλ ακόμα και το... Κόσοβο» γράφει η γαλλική εφημερίδα Les Echos σημειώνοντας ότι πλέον οι διαφωνίες του Ερντογάν στρέφονται κατά πάντων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ξεκίνησε με τη Γαλλία μετά τη συνάντηση του Προέδρου Μακρόν με εκπροσώπους των FDS (Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις). Μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν ότι το Παρίσι τούς υποσχέθηκε «στρατιωτική βοήθεια».

Ο Γάλλος Πρόεδρος έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους για την ανακοίνωση αυτή, δηλώνοντας ότι «καμία νέα επιχείρηση δεν προβλεπόταν στο Βορρά της Συρίας», όπου οι Γάλλοι στρατιώτες επιχειρούν ήδη «στο πλαίσιο της διεθνούς συμμαχίας» στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή Μίνμπεζ.

Το Παρίσι θεώρησε ότι οι αντιδράσεις της Άγκυρας θα περιοριστούν, ανακοινώνοντας ότι η Γαλλία ήταν έτοιμη να διαμεσολαβήσει ανάμεσα σε Κούρδους και Τουρκία εάν αυτοί αναλάμβαναν τη δέσμευση ότι δεν έχουν κανένα επιχειρησιακό δεσμό με το PKK. Ματαίως. Ο Ερντογάν ήταν κάθετος: «και ποιοι είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση μεταξύ Τουρκίας και μιας τρομοκρατικής οργάνωσης;».

Άλλη πηγή εντάσεων είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «τρομοκράτη». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανταπάντησε ότι ο στρατός του «δεν δέχεται μαθήματα ηθικής από κάποιον που βομβαρδίζει αμάχους χωρίς διάκριση εδώ και χρόνια».

Ευρωπαϊκή Ένωση και OHE, ωστόσο, κατέκριναν και αυτοί την ισραηλινή απάντηση, ζητώντας «ανεξάρτητη έρευνα» για τα συμβάντα στη μεθόριο με τη Γάζα, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 Παλαιστίνιοι. Γεγονός παραμένει ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί εστία κινδύνου για κλιμάκωση.

Η οργή του Ερντογάν βρήκε επίσης διέξοδο στο ... Κόσοβο. Εμπλεκόμενοι σε μια περίεργη μεταφορά προς την Τουρκία έξι αντιφρονούντων του Ερντογάν, ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Κοσόβου παύθηκαν από τον πρωθυπουργό Χαραντινάι. «Ποιος σου έδωσε τη διαταγή να λάβεις μια τέτοια απόφαση; Τα αδέρφια μας του Κοσόβου θα σε κάνουν να πληρώσεις ...» ήταν η απάντηση του Τούρκου Προέδρου.

Σχετικές ειδήσεις